Nakon što nije uspjela doći do 78 miliona dolara za otplatu obveznica u predviđenom periodu, Šri Lanka je službeno objavila preventivno neplaćanje, prvo u historiji ove zemlje, prenosi Bloomberg. Ekonomska situacija u zemlji dovela je do porasta inflacije i do 30 posto, a prognoze govore o mogućem porastu na 40 posto. Kao što pokazuje grafikon zasnovan na podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), azijska zemlja nije jedina koja je, čini se, ozbiljno preopteretila svoje finansije.

Vlada Venecuele, naprimjer, nagomilala je dug u vrijednosti od tri puta većeg godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (GDP). Iako zemlje poput Grčke, Kipra ili Portugala možda nisu veliko iznenađenje na ovoj listi, dvije najveće svjetske ekonomije su također predstavljene u prvih osam prema procijenjenom udjelu državnog duga u GDP-u. Japan, koji je zauzeo treće mjesto po GDP-u 2020. godine sa otprilike 5 biliona dolara, nalazi se na drugom mjestu s državnim dugom koji iznosi 254 posto njegovog GDP-a. Ovo se može pripisati višedecenijskom razvoju počevši od pucanja balona cijena imovine u zemlji 1991. godine i daljeg pada zbog finansijske krize 2007, zemljotresa u Tohokuu 2011. i posljedica pandemije koronavirusa. Sjedinjene Američke Države također zauzimaju istaknuto mjesto na ovoj listi, a druga najveća ekonomija na svijetu zauzima šesto mjesto sa dugom od 134 posto svog GDP-a 2020. godine.



Dok je MMF prikupio i analizirao odgovarajuće brojke iz 88 zemalja, većina svjetskih nacija je izostavljena zbog nedostatka podataka. Glavnina zemalja iz podsaharske Afrike i regiona MENA ne nalazi se na ovoj listi, ali lista i dalje može poslužiti kao opći pokazatelj nivoa duga bogatijih država u Evropi, Aziji i Americi.

Ako pogledate podatke za Bosnu i Hercegovinu, shvatit ćete da naša zemlja nije među prezaduženim državama svijeta, nego u onoj skupini zemalja koje se mogu smatrati umjereno zaduženim. Prema podacima MMF-a, Bosna i Hercegovina je 18. u svijetu prema procentualnom udjelu duga u GDP-u zemlje. Udio duga u GDP-u BiH je 36,72 posto. U tom pogledu od evropskih zemalja od nas bolje stoje samo Bugarska, Estonija, Kosovo, Luksemburg i Rusija.

Treba imati na umu da nizak porocenat udjela duga u GDP-u teoretski znači da zemlja ima dovoljno prostora za zaduživanje kako bi finansirala kapitalne razvojne projekte.