Fotograf Ebrahim Noroozi, iz agencije Associated Press, objavio je ovih dana foto-reportažu u kojoj prikazuje život ovisnika o drogama koji žive na padinama glavnog grada Afganistana. Ovisnost o drogama već je dugo problem u toj azijskoj zemlji, koja je najveći svjetski proizvođač opijuma i heroina.

Ujedinjeni narodi procijenili su 2015. da je oko 2,3 miliona Afganistanaca, otprilike 5% stanovništva, koristilo droge.

Stotine ovisnika okupilo se ispod mosta kako bi konzumirali droge, uglavnom heroin i metamfetamin, u Kabulu. Situacija se gotovo nije promijenila otkako su talibani preuzeli vlast u augustu prošle godine.

Tijelo ovisnika leži prekriveno šalom ispod mosta u Kabulu. Ovisnost je potaknuta stalnim siromaštvom i desetljećima dugim ratovima koji su ostavili hiljade porodica u siromaštvu.

Čovjek daje psu heroin u Kabulu. Hiljade ovisnika žive u različitim četvrtima glavnog grada. Talibani, koji su preuzeli vlast prije gotovo godinu dana, pokrenuli su agresivnu kampanju za iskorjenjivanje uzgoja maka. Procjenjuje se da je 2015. međunarodna trgovina opijumom i heroinom u cijelom svijetu generirala oko 28 milijardi dolara, više od bruto domaćeg proizvoda Afganistana.

Mladić puši heroin u Kabulu. Dovoljno je prošetati afganistanskom prijestolnicom da se uvjerite u postojanje hiljada ljudi koji žive na ulici i čiji život ovisi o dnevnoj dozi.

Grupa ovisnika o drogama okupila se kako bi pušila heroin ispod mosta u Kabulu, okružena psima koji drijemaju na stepenicama. 

Narkoman puši heroin na rubu brda u Kabulu. Bez obzira ko je na vlasti, prisutnost narkomana u glavnom gradu je problem koji nije riješen desetljećima.

Talibanski borci tražili su ovisnike o drogama koji su se skrivali u smeću kako bi ih uhapsili. Sveukupno su talibani pritvorili oko 1500 ljudi, prema službenim podacima režima u Kabulu.

Nekoliko ovisnika o drogama koje su presrele vlasti čekaju da budu prebačeni u kamp za liječenje od droga u Kabulu. Uzgoj opijuma, isplativiji i dostupniji od drugih aktivnosti, hrani hiljade porodica u ruralnim područjima zemlje.

Desetine zatočenih ovisnika o drogama čekali su natrpani u kamionu nakon talibanske racije u Kabulu 2. jula. U 2018. industrija opijuma osigurala je posao za oko 354 000 lokalnih radnika i radnika migranata, s plaćama dvostruko većim od onih u drugim poljoprivrednim djelatnostima.

Zatočeni ovisnici o drogama čekali su da im obriju glave čim su ušli u pritvorski centar. Otkako su talibani preuzeli vlast, međunarodno finansiranje na koje se oslanjala afganistanska vlada je prekinuto, ostavljajući kamp s jedva dovoljno sredstava za hranu korisnika.