Procjena američkog Ministarstva energetike da se Covid-19 najvjerovatnije pojavio zbog nesreće u laboratoriji u Kini ponovo je pokrenula žestoku debatu i skrenula pažnju na pitanje kako je pandemija počela.

Tvrdnja iznesena u nedavno ažuriranom povjerljivom izvještaju, pokrenula je više pitanja nego odgovora, jer ministarstvo nije javno pružilo nove dokaze kojima bi podržalo svoju tvrdnju. To je izazvalo i žestoke reakcije Kine.

“Pozivamo SAD da poštuju nauku i činjenice, prestanu politizirati ovo pitanje i zaustave svoje obavještajno-političko djelovanje u vezi s ovim”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u srijedu.

Procjena Ministarstva energetike dio je šireg napora SAD-a u kojem obavještajne agencije, na molbu predsjednika Joea Bidena, od 2021. godine ispituju porijeklo koronavirusa, otkrivenog u kineskom gradu Wuhanu.

Četiri agencije i Nacionalno obavještajno vijeće ocijenili su malo vjerovatnom mogućnost da je virus prešao sa životinja na ljude kroz prirodnu izloženost, dok je jedna agencija s umjerenom sigurnošću procijenila da je pandemija rezultat laboratorijske nesreće. Tri druga elementa obavještajne zajednice nisu se složila ni oko jednog objašnjenja, navodi se u verziji izvještaja iz 2021. godine s kojeg je skinuta oznaka tajnosti.

Većina agencija ostaje neodlučna ili su bliži mišljenju da virus ima prirodno porijeklo. To je hipoteza koju široko favoriziraju naučnici sa stručnim znanjem u ovoj oblasti. Ali promjena stajališta američkog ministarstva energetike iznova je produbila podjele u obavještajnoj zajednici, posebno jer je direktor FBI-a ove sedmice prvi put javno prokomentirao slično mišljenje svoje agencije, okarakteriziravši ga kao “umjereno pouzdano”.

Obavještajne agencije obavljaju procjene s niskom, srednjom ili visokom pouzdanošću. Niska ocjena znači da dobivene informacije nisu dovoljno pouzdane ili su previše fragmentirane da bi se donio čvršći sud.

I dok su procjena i novi komentari vratili teoriju o “laboratorijskom odbjeglom virusu” u središte pažnje, nijedna agencija nije objavila dokaze ili informacije koje potkrepljuju njihova stajališta. To otvara pitanja o njihovoj osnovi i vraća reflektor na otvorene nepoznanice i potrebu za daljnjim istraživanjem.

Naučnici uglavnom vjeruju da je koronavirus nastao prirodnim prelaskom sa zaražene životinje na čovjeka, kao i mnogi virusi prije njega, iako naširoko priznaju potrebu za dodatnim istraživanjem svih opcija.

Virologinja Thea Fischer, koja je 2021. godine otputovala u Wuhan kao dio istrage Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o porijeklu virusa, rekla je da je “veoma važno” da se sve nove procjene koje se odnose na porijeklo virusa dokumentiraju dokazima.

“Ovo su jake optužbe protiv javne istraživačke laboratorije u Kini i ne mogu ostati bez značajnih dokaza”, rekla je Fischer, profesorica na Univerzitetu u Kopenhagenu.

“Nadajmo se da će uskoro nova saznanja biti podijeljena sa SZO, kako bi međunarodni zdravstveni stručnjaci mogli procijeniti te dokaze, kao i sve druge dokaze o porijeklu pandemije.”

Visoki američki obavještajni službenik rekao je za The Wall Street Journal, koji je prvi objavio novu procjenu Ministarstva energetike, da je ažuriranje procjene provedeno u svjetlu novih obavještajnih podataka, daljnjeg proučavanja akademske literature i uz konsultacije sa stručnjacima izvan vlade.

Ideja da je virus mogao proizaći iz nesreće u laboratoriji dobila je više pobornika nakon što nije pronađen pouzdan dokaz da je životinja prenijela virus na pijaci morskih plodova u Wuhanu – lokaciji povezanoj s brojnim drugim ranije poznatim slučajevima zaraze – i nakon što je kineska vlada ograničila daljnja istraživanja na toj lokaciji.

Neki stručnjaci, koji su bili blisko uključeni u ispitivanje postojećih informacija, međutim, skeptični su prema novoj procjeni.

“S obzirom na to da veliki dio podataka koje imamo upućuje na to da je riječ o prenošenju virusa sa životinje na čovjeka, i da se to dogodilo na pijaci u Wuhanu krajem 2019. godine, sumnjam da postoje neke nove informacije koje bi značajno promijenile naše dosadašnje razumijevanje ovog problema”, rekao je David Robertson, profesor u Školi za infekciju i imunitet Univerziteta u Glasgowu, koji je bio uključen u nedavna istraživanja s nalazima koji podržavaju teoriju prirodnog porijekla virusa.

Napomenuo je da su rani slučajevi zaraze direktno povezani s pijacom u Wuhanu, da postoje pozitivni uzorci tamošnjeg okoliša na virus te da je utvrđeno kako su se ondje prodavale životinje za koje se zna da su osjetljive na koronavirus. To su, kaže Robertson, neki od dokaza koji podržavaju teoriju prirodnog porijekla virusa, dok još nema pouzdanih podataka koji podupiru teoriju o laboratorijskom curenju.

Napori da se shvati kako je pandemija počela dodatno su zakomplicirani nedostatkom transparentnosti Kine, posebno kada je pitanje porijekla preraslo u još jednu tačku ogorčenih sporova u rastućim tenzijama između SAD-a i Kine posljednjih godina.

Peking je blokirao opsežna međunarodna istraživanja na terenu, odbio je dozvoliti laboratorijsku reviziju i bio je suzdržan u dijeljenju detalja i podataka o domaćim istraživanjima.

Kineski zvaničnici pažljivo su kontrolirali istragu Svjetske zdravstvene organizacije, koju su dopustili 2021. godine, ali su se koristili ograničenjima propisanim lockdownom kako bi strani stručnjaci što više vremena provodili bez kontakta sa svojim kineskim kolegama umanjujući time prilike za neformalnu razmjenu informacija.

Pozivajući se na zaštitu podataka, Peking je odbio dati uvid u vlastita istraživanja, poput testiranja pohranjenih uzoraka krvi iz Wuhana ili analiziranja bolničkih podataka u potrazi za potencijalnim “nultim pacijentom”.

Kina je žestoko poricala da je virus nastao iz nesreće u laboratoriji i u više navrata tvrdila da je virus mogao stići u zemlju iz drugih krajeva, uključujući američku laboratoriju, ne nudeći za to nikakve dokaze.

Visoki zvaničnik SZO-a još prošlog mjeseca javno je pozvao na dodatnu saradnju s kolegama u Kini kako bi se unaprijedila istraživanja koje treba da se provedu u ovoj zemlji, uključujući analiziranje sumnjivih pijaca i farmi.

Na CNN-ovo pitanje o novoj procjeni Ministarstva energetike, predstavnik SZO rekao je da će ova organizacija i njeno savjetodavno tijelo za praćenje porijekla virusa “nastaviti ispitivati sve dostupne naučne dokaze koji bi pomogli da unaprijedimo saznanja o porijeklu SARS-CoV-2”, te je pozvao Kinu i naučnu zajednicu da poduzmu neophodna istraživanja u tom smjeru. “Dok ne budemo imali više dokaza, sve hipoteze su i dalje na stolu”, dodao je.

(Izvor: CNN)