Za „Stav“ govori Adil Kulenović, predsjednik “Kruga 99” i poručuje: „Bojim se da je program 'osmorke' strategija urušavanja 'političke kičme' Bosne i Hercegovine“.

“Bojim se da ovo sve što trenutno predstavlja kao program aktuelna 'osmorka' nije čak ni njihova slatkorječivost, već strategija urušavanja 'političke kičme' BiH koja je već jasno dala do znanja da želi kročiti putem evropskih integracija. Ta 'kičma', barem tako tvrde, ne djeluje s namjerom ostvarivanja sitnih interesa, već zato što joj je jasan politički cilj EU i NATO, dominantno i prije svega. Ta 'politička kičma' BiH, u konkretnom slučaju, jesu oni koji su dobili najveći broj glasova – Stranka demokratske akcije, Socijaldemokratska partija i Demokratska fronta. Unutar ovih stranaka ima ljudi koji su jasno ispoljili nadu, čak i uvjerenje, da će, ako dobiju potreban broj glasova, otkočiti proces izlaska BiH iz luđačke košulje Dejtonskog mirovnog sporazuma te da će EU biti šansa da se na BiH primijene standardi liberalne, građanske demokratije”, kaže Kulenović.

O bošnjačkih “hiljadu zašto”, piše Mustafa Drnišlić pitajući se je li na sceni borba za vlastita prava ili nestanak s historijske scene

„Gdje su u ovim burnim vremenima nestali i zašto šute oni za koje su mnogi čuli, ali ih dugo niko nije vidio, ta plaha i samozatajna endemska vrsta – bošnjački intelektualci? Zašto se ne oglašava VKBI, zašto šuti 'Preporod'? Gdje su tolike 'bošnjačke' i 'nevladine' organizacije koje decenijama parazitiraju na budžetskim sredstvima? Gdje su silni, dobro sinekurama i budžetskim novcem futrovani bošnjački kulturni radnici, koji doslovno žive od truda i znoja bošnjačkih masa? Gdje su alimi i vjerski uglednici koji puštaju krike nad božićnim plakatima da barem jednom kriknu nad sudbinom svojih džematlija, koje pred njihovim očima svode na politički obespravljenu masu...“, pita se Drnišlić.

Bajro Perva razgovarao je s Remzom Busuladžić-Sijerčić, sestrom šehida Mustafe Busuladžića.  

“Najednom suđenje Mustafi. I presuda na smrt. Na suđenju je, kažu, bilo puno svijeta. Mahom su to bili – naši. Na izricanje presude aplaudirali su. Mustafu provedoše. On u krvavoj košulji bez ijednog dugmeta na njoj. Uspio je sestri kazati: 'Ako izađem, imat ću ti šta pričati.' Kad su ga presudili na smrt, kazao je: 'Svijetla obraza i čiste savjesti idem na Onaj svijet.' Tri mjeseca ga u zatvoru držaše. Od Tita pomilovanje stiže, a oni to sakriše i nakon dva dana ga ubiše. I rekoše da je pomilovanje kasno stiglo. Rahmetli Džemal Bijedić je rekao: 'Jazuk, jazuk što onakvog čovjeka ubiše. Ubili su ga u njegovoj 32. godini”, ističe Remza Busuladžić-Sijerčić.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Neće stati, sve do katoličkog mekteba i pravoslavne medrese

POLITIKA
Adil Kulenović: Bojim se da je program “osmorke” strategija urušavanja “političke kičme” Bosne i Hercegovine (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Faris Nanić: Srbi i Hrvati nam se grohotom smiju, ili smeju
Mustafa Drnišlić: Borba za vlastita prava ili nestanak s historijske scene
Jakub Salkić: Sve više Bošnjaka odlazi, a sve nas je više
Bojan Budimac:  Opoziciono dodvoravanje Zapadu
Osman Softić: Svi uzroci i pozadine protesta u Iranu

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Nije ovo neizrečena pristranost niti starmali nostalgični refleks (Sadik Ibrahimović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Opomena potonulog svjetionika (Irfan Horozović)
HAZNA AŠKA: Naša poslovanja, suštinski, orijentir im je magarčeva zadnjica! (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Treba još danas ostati živ, sutra oslobađamo Vareš (Amir Hasanović)

DRUŠTVO
Remza Busuladžić-Sijerčić: Tito je pomilovao Busuladžića, a oni sakrili taj dokument (Razgovarao: Bajro Perva)
Mirza Abaz: Nogomet je ovih dana Maroko vratio u centar pažnje
Džemil Hodžić: Ubice mog brata su pasija raskota, ali ih ne mrzim, kroz traženje značenja našao sam put iz traume (Razgovarao: Nedim Hasić)
Hasan Eminović: Kazalište bi gradili na mjestu šehitluka
Alen Kalajdžija: Jezik je čudesan, oni koji psuju laju
Izet Perviz: Devet osuđenih, 13 optuženih u bijegu
Amir Telibećirović: Islamofobija je prerasla u antiislamizam
Jasmin Grošić: Reuf Brko u trenutku je izgubio cijelu porodicu
Nedim Hasić: Maroko je uspio jer je radio sve ono što ne radi FS Bosne i Hercegovine
Ammar Kulo: Američki vojnici donose demokratiju u Podajvatoviće kod Petrovića
Jakub Salkić: Poruka s nišana - Bošnjaci svoji na svome
Izet Perviz: Miraz za bogomolju

KULTURA
Almir Zalihić: Let u pećinu Eroldine Halilović (O knjizi Envera Halilovića)
Ognjen Tvrtković: Skup najvažnijih istraživača glazbe