Stigao je poziv na zajedništvo s vrha Vlašića, gdje su postavljanjem zastave s ljiljanima obilježeni dani pobjede, dani ponosa, dani jedinstva, dani bosanskih ljiljana. Reportažu koja nosi naslovnicu Stava, a tiče se posredno i proslave 30. godina od Bošnjačkog sabora, čitajte iz pera Mirze Abaza.

„Prije svega, ideja je da se naglasi bitnost državotvornosti, da se naglasi značaj vlasti i postojanja organizacije, između ostalog, i oružane sile koja je u stanju odbraniti državu. Političku pobjedu u ratu predvodilo je ratno Predsjedništvo RBiH, a vojnu ARBiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova RBiH. Mi obilježavamo mnogo toga što nas veže za našu historiju. Čak i u Oružanim snagama BiH postoji 2. pješadijski (rendžerski) puk, koji baštini tradiciju ARBiH. Nije nam cilj podizanjem zastave s ljiljanima bilo kome gurati prst u oko, već je riječ o jednom sasvim legalnom i legitimnom simbolu, simbolu priznate i vojne sile i priznatih drugih organa koji su postojali u RBiH. Sasvim je logično da se ovi događaji obilježavaju pod ovom zastavom“, rekao je načelnik Travnika Kenan Dautović za Stav.

Adnan Pejčinović piše o kaubojskom pucnju u prazno i podršci Bakiru Izetbegoviću što znači i podršku autentičnim zapadnim vrijednostima.

„Murphyjev pokušaj da Bakira Izetbegovića stigmatizira kao političara koji 'ne razumije' ono što su razumjeli Alija Izetbegović i Sulejman Tihić providan je, neodrživ. Bakir Izetbegović jeste drugačiji od bivših predsjednika SDA, ali ne i kada je u pitanju strateško opredjeljenje najveće i bošnjačke i bosanske političke partije. On jednako dobro kao i njegov otac, a možda i bolje od Sulejmana Tihića, razumijeva i balkanski kontekst i važnost opredjeljenja za Zapad. I to nije jednom dokazao. Samo građani i političari koji vjeruju u laži o trezoru, vili na Poljinama, vreći zlata za Bakira i zlatnim kašikama mogu vidjeti problem u lideru političke partije koji sve ovo vrijeme djeluje, doslovno, na način imanentan zapadnom načinu političke komunikacije“, piše Pejčinović.

Stav je razgovarao s mitropolitom Borisom koji poručuje: “Stav Crnogorske pravoslavne crkve o BiH ostaje nepromijenjen, tu sam se uvijek osjećao kao kod kuće”

„Nije bilo neuobičajeno u historiji da su mnogi – radi svojih ciljeva – željeli uspostavljati kontrolu nad crkvama i vjerskim zajednicama. Mnogima smeta što je i u CPC došlo do promjena i što su one provedene na legitimni tradicionalni način. Uvjereni smo da će te promjene biti nabolje. S visokim poštovanjem, sveštenstvo i vjernici CPC zahvalili su umirovljenom mitropolitu za sve dobro što je učinio za Crkvu, s uvjerenjem da je on zaslužio mirovinu ne samo zbog truda koji je uložio u njen razvoj nego i zbog odmakle životne dobi od 86 godina. Nažalost, neki necrkveni elementi potonjih godina uspjeli su okružiti mitropolita Mihaila i staviti ga u položaj taoca njihovih necrkvenih interesa. Njihov rad je bio više nego vidljivo štetan po Crnogorsku crkvu, ali i državu Crnu Goru!“, kaže mitropolit.

Idriz ef. Bešić proslavlja 42 godine imamske službe i najstariji je hrvatski imam prve munare u Hrvatskoj.

Njegov rad u zajednici, ne samo zajednici muslimana nego njegov rad za sve građane Gunje, itekako je prepoznat. Vukovarsko-srijemska županija, povodom jubileja 50 godina džamije u Gunji, dodijelila mu je Nagradu za životno djelo kao najvišu nagrada koju županija dodjeljuje. Idriz ef. Bešić, nakon 42 godine imamske službe u Gunji, simbolično, na Dan Bošnjaka, 28. septembra, odlazi u imamsku mirovinu, ali će još dvije godine raditi kao vjeroučitelj u lokalnoj školi.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Adil Zulfikarpašić: Bošnjaštvo – Naša nacionalna identifikacija

POLITIKA
Adnan Hamdov Pejčinović: Podrška Bakiru Izetbegoviću podrška je autentičnim zapadnim vrijednostima
Elvir Resić: Prividni sukob na relaciji Dodik–Schmidt
Faris Nanić: Smjena trenutnog visokog predstavnika američkim morala bi uz NATO biti prioritet
Sejo Omeragić: Špijunske igre oko Bosne
Nedim Hasić: Republika Zapadna Bosna, najveća izdaja u historiji Bošnjaka
Narodna predaja: Otkrili smo izvor kojem je Džemo Latić prodao dušu
Osman Softić:  Kako se ruski medvjed u Armeniji pretvorio u plišanog medu
Bojan Budimac: Republici Turkiye, zapravo, nikada nije bila potrebna podrška EU

KOLUMNE
KATEDRA ZA POLITIČKU PISMENOST: Probudimo se, naša je sloboda na tenderu (Ajdin Huseinspahić)
HAZNA AŠKA: Budi uz Poslanika, i danas su prisutni njegovi nasljednici (Hadži hafiz Mehmed Karahodžić / Priredio: Šaban Gadžo)
KRIVO SRASTANJE: Sjećanje na kuću punu rječite tišine (Sadik Ibrahimović)

DRUŠTVO
Mirza Abaz: Dani pobjede, dani ponosa, dani jedinstva, dani bosanskih ljiljana
Mitropolit Boris: Stav Crnogorske pravoslavne crkve o BiH ostaje nepromijenjen, tu sam se uvijek osjećao kao kod kuće (INTERVJU / Razgovarao: Mirza Abaz)
Sakib ef. Began: Allah je bio s nama, pa smo i uspjeli, Ajvatovica se pohodila i za vrijeme agresije (INTERVJU / Razgovarao: Bajro Perva)
Sanadin Voloder: 30 godina od Bošnjačkog sabora slavit će se širom domovinskih zemalja
Jakub Salkić: Najstariji hrvatski imam, prve munare u Hrvatskoj (42 godine imamske službe Idriza ef. Bešića)
Amina Šećerović-Kasli: Mustafa Sinanović ostvario uspjeh na svjetskom takmičenju u učenju Kur'ana
Meliha Smajlović Diken: Türkiye mi je dala prilike kakve nisam mogla ni sanjati
Edo Demirović: Da smo najlošiji na svijetu, moramo navijati više nego ikad
Izet Perviz: Uspravlja se Dugalića džamija

KULTURA
Kenan Šurković: Život bošnjačke mahale u djelu Adele Ber
Almir Zalihić: Rojenje u kome se prelama i mitsko i trivijalno, arhetipsko i efemerno (O Sinanu Gudževiću)

KRAJOBRAZI BOŠNJAČKOG IDENTITETA
Istiniti jezik bosanski fra Matije Divković
- Bošnjaštvo se održavalo zahvaljujući ličnim pregnućima naših intelektualaca
- Počeci prevodilaštva kod Bošnjaka