„Probudimo se dok nije kasno“, poručuje Mustafa Drnišlić u tekstu „Šta je bošnjačka nova realnost i kako se oduprijeti eutanaziji pameti“.

„Postoji osmišljena, usmjerena i vrlo aktivna politika dijela međunarodne zajednice u BiH koja ne dopušta da se bošnjački narod pomakne iz začaranog kruga navodno katarzičnog samoproždiranja i fatamorgane euroatlantskih integracija. Činjenica da se takva politika naslanja na već dobro poznate bošnjačke slabosti koje su opet posljedice gotovo stoljeća života u kolonijalnim režimima situaciju samo čini još težom“, napominje Drnišlić.

Profesor sigurnosnih nauka u Prištini Avni Islami govori za “Stav” te ističe da je “Glavni cilj Srbije destabiliziranje Kosova i ‘krhke’ Bosne i Hercegovine”.

„Prestanak problema na sjeveru Kosova prestaje u trenutku kada međunarodna zajednica izvrši pritisak na Vladu Srbije koji bi bio usmjeren ka sprečavanju miješanja ove države u unutrašnje poslove Kosova. I smatram da je to jedan od njenih ključnih zadataka koje treba obaviti što je prije moguće“, kaže profesor Avni Islami.

Povodom potpisivanja sporazuma o zajedničkim načelima suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta između američkog predsjednika i centralnoazijskih država Faris Nanić upozorava: “Bidenov iskorak trebao bi biti znak bosanskoj diplomatiji za ofanzivu!”

“Osim vrlo jasne geostrateške težine sastanka u Ujedinjenim nacijama i američkog interesa za pridobijanje centralnoazijskih država protiv ruske agresije i eventualno približavanje sankcijama protiv moskovskog režima, ovaj susret, a posebno naglasci koje je iznio Biden, od vrlo su velikog značaja za Zapadni Balkan, posebno Bosnu i Hercegovinu, a nakon terorističkog napada militantne grupe iz Srbije na kosovsku policiju, i Kosovo”, piše Nanić.

O igri između dviju vatri i iznuđivanju građanske države, pod naslovom “Budimo realni, tražimo nemoguće”, piše Adnan Hamdov Pejčinović.

„Govor predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na redovnoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija važan je iz najmanje dvaju razloga. Prvi je zbog samog sadržaja govora. Drugi zbog negativnih reakcija u našoj javnosti koje su, očekivano, došle sa srpskohrvatske i socijalističko-populističke strane bosanskog političkog spektra“, piše Pejčinović.

O presudi Salku Zildžiću i drugim dobro izrežiranim akcijama piše Sejo Omeragić.

„S ovom koalicijom u vlasti izgleda kao da je kulminirao haos. Živimo u potpuno iščašenoj stvarnosti. Sve izgleda kao sukob za naivne, dok se na sceni odigrava katastrofalno propadanje države. Na sceni je populistička zabava za mnoge koji ne želi da vide ključne probleme zbog kojih gube svoj dom zvani Bosna i Hercegovina“, naglašava Omeragić.

Eksluzivnu reportažu Alme Arnautović  donosimo iz Brčkog o porodici koja je u strahu od naoružanog dr. Nebojše Mraovića. Naime, doktora koji je ostatke žrtve Genocida zazidao ispod fontane prijavili su bivša žena i sinovi. Identitet ubijene osobe i način ubistva naknadno bi se trebali utvrditi. Ko je ubica, možda će ostati nepoznato, a daljnja istraga trebala bi pokazati u kakvom je stanju tijelo, odnosno skelet bio kada je prenesen, odakle je donesen, zašto, kakva je veza između posmrtnih ostataka i dr. Nebojše Mraovića, da li je još neko bio umiješan ili je učestvovao u slučaju... Za sada je mnoštvo pitanja bez odgovora. Neda Mraović, bivša Nebojšina supruga, i sinovi Nigor i Dario odlučili su ga prijaviti Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) te govore za “Stav”.

30 godina je od herojske pogibije „Zlatnog ljiljana“ Tahira Turajlića koji je bio neustrašivi borac, uzor i zakletva junacima Armije RBiH. Hasan Eminović piše da je 42. bbr. brigada Bregava među borcima IV korpusa prepoznavana je po Tahiru. Smatrali su da su svi borci Bregave hrabri poput Tahira. U ranim ratnim tekstovima Enesa Ratkušića, pisanim u vrijeme događanja, Tahir je opisan i kao neka vrsta zaštitnog znaka te brigade, skoro metafora. Ratkušić će zabilježiti da su diverzanti kojima je komandovao tada 25-godišnji Senad Zećo sebe nazvali Tahirovim imenom. „Oni koji su poznavali Tahira znaju da 'nije bio hrabar'?! Tahir je bio neustrašiv!“

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Mustafa Drnišlić: Velikosrbi se služe hitlerovskim propagandnim metodama

POLITIKA
Elvir Resić: Zašto je i kome zasmetala istina
Mustafa Drnišlić: Šta je bošnjačka nova realnost i kako se oduprijeti eutanaziji pameti
Avni Islami: Glavni cilj Srbije je destabiliziranje Kosova i „krhke“ Bosne i Hercegovine (INTERVJU / Razgovarao: Mirza Abaz)
Faris Nanić: Bidenov iskorak trebao bi biti znak bosanskoj diplomatiji za ofanzivu
Sejo Omeragić: Uigrana strategija za sivu masu na trećini s bošnjačkom većinom
Adnan Hamdov Pejčinović: Iznuđena građanska država: “Budimo realni, tražimo nemoguće”
Amir Telibećirović: Kada Bošnjaci preziru sami sebe onda to rade maštovito
Edo Demirović: Nad Ramom Isakom trebalo bi izvršiti doping kontrolu
Amir Telibećrović: “Opasnost” za BiH je rođena u Sarajevu a stanuje u Londonu
Bojan Budimac: Okupacija je završena, ali ne treba gajiti iluzije da se Armenija potpuno pomirila s porazom
Osman Softić: Discipliniranje Indije preko subverzivne sikhske dijaspore

KOLUMNE
KATEDRA ZA POLITIČKU PISMENOST: Ko nosi teret očuvanja države i nacionalnog kapaciteta (Ajdin Huseinspahić)
HAZNA AŠKA: Mijenjamo svijet, a ni na kraj pameti nam nije da izvagamo koliko smo sebe promijenili (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić / Priredio: Šaban Gadžo)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Briga prelazi s jednoga na drugog (Irfan Horozović)

DRUŠTVO
Alma Arnautović: Doktora koji je ostatke žrtve Genocida zazidao ispod fontane prijavili bivša žena i sinovi
Hasan Eminović: Tahir Turajlić bio je neustrašivi borac, uzor i zakletva junacima Armije RBiH
Alija Hodžić: Vlasi i 'rišćani u Srbe, šokci i latini u Hrvate, Bošnjake u turke i muhamedance
Alen Kalajdžija: Iz sanduka orijentalne leksike u magazi bosanskog jezika
Alosman Husejnović: “Zabit Istočne Evrope” očitala lekciju arogantnim Holanđanima
Nedim Hasić: Ko su bile naše majke, supruge, bludnice, djevojke, sluškinje, hanume, veleposjednice (O knjizi Hane Younis)
Mirza Abaz: Drugi i drugačiji nisu pakao, oni su bogatstvo i jedini model, put (O knjizi Armina Hodžića)
Jakub Salkić: Poruka hadži Salih-efendije Čizmića prije strijeljanja - Slatko je umrijeti za narod i zemlju koju voliš
Izet Perviz: Kalem koji se nije primio

KULTURA
Almir Zalihić: Anegdote o Ćamilu Sijariću - Vjerovao je da pričanje i putovanje produžavaju život

KRAJOBRAZI BOŠNJAČKOG IDENTITETA
- Početak stalne saradnje između mača i križa u borbi protiv Bosne i njenih heretika
- Šta je u komunizmu usporavalo proces nacionalne i kulturne afirmacije Bošnjaka
- Sandžak i demografija između tranzita i imigracije
- Prehrambene navike: Pura, maslenica, kljukuša, turšija, jufke, šerbe...
- Tradicija prava: Komšijski „hak“ bio jači od rodbinskoga
- Bošnjačka usmena proza jeste pod utjecajem islama, ali nosi odlike samosvojnosti