Sedmični list „Stav“ u svojoj naslovnoj priči predstavlja  prvakinju BiH u šahu Merjem Džafić. Talentiranoj desetogodišnjakinji koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo u šahu koje se u oktobru održava u Egiptu nedostajala su finansijska sredstva za prijavu, put i boravak u Sharm El-Sheikhu. Njen se otac obraćao svim institucijama, ustanovama i privrednim subjektima, no nijedan odgovor nije dobio, čak ni odbijenicu. Pred kraj roka za prijave situacija se potpuno promijenila...

Faris Nanić komentira zabrinjavajuće izjave šefa ureda generalnog sekretara NATO saveza.

„Iako će scenariji eventualne podjele Ukrajine ovisiti o ukrajinskim vojnim (ne)uspjesima u oslobađanju anektiranih i okupiranih teritorija i rusijanskoj snazi da ekonomski funkcionira i finansira rat, a obje su na velikim kušnjama, treba prihvatiti činjenicu da je svijet ušao u period ozbiljnih geostrateških promjena, velikih izazova i opasnih presedana koji mogu imati itekakva utjecaja na danas prilično nestabilnu Bosnu i Hercegovinu“, upozorava Nanić.

„Stav“ je razgovarao s historičarem Amirom Klikom koji je prije nekoliko dana objavio odličnu knjigu pod naslovom „Jajce 1992: opsada i odbrana kraljevskog grada.“ U njoj Kliko analizira sve okolnosti koje su dovele do pada Jajca krajem oktobra 1992. godine, grada koji je do tada, iako u okruženju, branjen zajedničkim snagama Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane; Kliko u razgovoru za „Stav“ govori o najvažnijim događajima, opisanim detaljno u njegovoj knjizi, a koji su prethodili padu Jajca.

Amina Šećerović-Kaşli u polemičkom tekstu pita kako smo dozvolili da izostane roditeljska pažnja jer mladi nam pjevaju „samo pištolj, belo i kafana“, a onda se čudimo kada ubiju nečiju kćer. “Haos u rijalitiju: Bilal tukao Maju, šutnuo stolicu, ona ga ošamarila”, “Haos u Zadruzi: Kristijan Golubović i Bugarin Emil pretukli Uroša” naslovi su vijesti iz 2022. godine. “Zvezdan napao Anu i poručio joj: Ja ću tebe da udarim iz sve snage”, “Zvezdan s nožem krenuo na Anu”, “Marko nasrnuo na Sanju” i tako se redom promovira i poziva u nasilje, sve dok neki monstrum ne ubije Nizamu i one koji mu se nađu na putu. I onda se neko čudi!? I onda se medij sa ovakvim standardima u proizvodnji vijesti u slučaju ubijene Nizame predstavlja kao zaštitnik žena i promovira borbu protiv nasilja, koje godinama servira svojim čitaocima, napominje autorica.

Remek-djelo sociologa i antropologa dr. Alije Hodžića „BITI NACIJOM - Od 'Turaka' do Bošnjaka: Zagrebački Bošnjaci, nakon svega“ izašlo je u Zagrebu 2019. godine. Nažalost, ovo kapitalno naučno istraživanje prešutjela je stručna bosanskohercegovačka javnost, napose ona s bošnjačkim prefiksom, a sedmični list „Stav“, u saradnji sa izdavačem Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (suizdavač je bilo Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske “Preporod”) predstavlja je javnosti (feljton) u jeku aktuelnih polemičkih stranputica na relaciji bošnjačka ili bosanska nacija – Bošnjak ili Bosanac.

Sejo Omeragić piše o srpskim lažima i otkriva istinu o operaciji "Halyard”.

„Pretpostavlja se da je od 1. januara do 15. oktobra 1944. godine oboreno približno 300 američkih bombardera s nešto manje od tri hiljade članova posada. Ako ih je deset posto poginulo, kako tvrde američke službene statistike, onda je preživjelo približno 2.500 oborenih avijatičara. Konačna četnička brojka je oko 500 spašenih članova posada, dok su partizani spasili, po nekim podacima, 1.272 avijatičara. Gdje je završilo još približno 700 preživjelih avijatičara? Pisalo se da su zarobljene američke pilote četnici predavali Nijemcima za vreće graha i brašna“, piše Omeragić.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Ko to tamo peva Vojine Mijatoviću – Bošnjaci, lijepa su glasa

POLITIKA
Faris Nanić: Ako Zapad pristane na podjelu Ukrajine, otvara se Pandorina kutija
Adnan Hamdov Pejčinović: Tresla se gora, rodio se ministar
Sejo Omeragić: Istina o operaciji "Halyard”
Amir Telibećirović: Koliko su životi američkih pilota vredniji od života bošnjačkih civila
Elvir Resić: Opet ćemo biti prepušteni sami sebi
Almir Kliko: Sudbina Jajca zapečaćena je dogovorom Ratka Mladića i Slobodana Praljka u mađarskom Pečuju (INTERVJU/Razgovarao: Nedim Hasić)
Alija Hodžić: Kako je počelo - Panhrvati i slavenosrbi od ilirizma / slavenstva do modernih nacija
Bojan Budimac: Nastavak ugnjetavanja turskih Kiprana
Osman Softić: Interes Washingtona ne mora biti i interes ostatka svijeta

KOLUMNE
KATEDRA ZA POLITIČKU PISMENOST: Preko kritizera do visokih tantijema (Ajdin Huseinspahić)
KRIVO SRASTANJE: Bio jednom jedan Bekir, vojnik Wehrmachta (Sadik Ibrahimović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Kobnik (Irfan Horozović)
HAZNA AŠKA: Kazalo ti se, nisi htio čuti: Nema za tebe utočišta nigdje, ma gdje ti pobjegao (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić / Priredio: Šaban Gadžo )

DRUŠTVO
Alma Arnautović: Prvakinja Merjem Džafić pod najljepšom zastavom: Ipak nas ima na svjetskom prvenstvu u šahu
Amina Šećerović-Kaşli: Mladi nam pjevaju “samo pištolj, belo i kafana”, a onda se čudimo kada ubiju nečiju kćer
Mirza Abaz: Pod svakim stolačkim kamenom leži historija, vrlo je bitno da otkrivamo ono što je zaboravljeno (O knjizi Suada ef. Mujakića)
Jasmin Grošić: Niko kao El-Mensur granice nije branio
Alen Kalajdžija: Baš mu se podrepilo pa ga dunđer, ne faleći mu zakona, nasamari kao ešeka
Hasan Eminović: Uloga džematskih mevluda u očuvanju Bosne i Hercegovine
Mirza Abaz: Imamo namjeru da kao studenti svake godine stipendiramo barem jedno povratničko dijete (Reportaža o akciji studenata kriminalistike)
Izet Perviz: Nezajažljivi herceg od Stjepan-grada

KULTURA
Adnan Hamdov Pejčinović: In memoriam - Marko Vešović
Edo Demirović: Al’ ga slaga, Bog te video

KRAJOBRAZI BOŠNJAČKOG IDENTITETA
- Bošnjaci su rijedak narod, služio se s tri pisma: Nepismenost počinje nakon napuštanja arebice
- Dubrovčani negoduju jer im mladići traže utjehu u islamu
- Bošnjaci dobrovoljno prihvataju islam i postaju snažan oslonac osmanske vlasti
- Bašeskija opominje: Bošnjacima pamet kasno dolazi, ali su u odnosu na druge narode kao anđeli
- Begić o identitetskoj drami muslimanskih pisaca: Mučna samospoznaja, psihološka slabost, mučnina
- „Tigar sa Miljacke“ slao je cvijeće i tjerao tugu iz svoga života