„Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine pripast će bošnjačkoj kvoti“, glasi jutrošnja vijest u vezi dobrano preuranjenih pregovora o formiranju vlasti između HDZ-a, SNSD-a i ambasadorske koalicije sastavljene od osam stranaka sa koca i konopca.

Pored činjenice da u ovu "bošnjačku kvotu" ulaze stranke koje su decenijama odbijale da ih se naziva bošnjačkim, štaviše čiji su lideri i zastupnici otvoreno poručivali da oni sami nisu Bošnjaci i da njihove stranke neće zastupati partikularne bošnjačke interese, ova vijest je kuriozitet i zbog još jednog detalja.

Naime već godinama iz stranaka „Osmorke“ napadaju na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića tvrdnjama da je prilikom formiranja vlasti nanio štetu Bošnjacima i Bosni i Hercegovini jer je "uzeo" bezvrijedna ministarstva poput "Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH te Ministarstva odbrane BiH"! Članovi „Osmorke“ su izuzetno agresivno insisitrali na ovoj glupavoj tezi, naročito preletači poput notornog Aljoše Čampare.

Čampara je prije godinu dana u dramatičnom tonu optuživao direktno Bakira Izetbegovića da je "doveo državu u tešku situaciju" jer je "sve ključne funkcije u državi poklonio Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću". Tvrdio je kako se zbog Bakira Izetbegovića "Bošnjaci ne pitaju za bilo šta u Ministarstvu finansija BiH, UIO BiH, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu vanjske trgovine, a ni u Ministarstvu pravde BiH" te je napadao Izetbegovića da je "sva važna državna ministarstva dao SNSD-u i HDZ-u samo da bi mogao oboriti Vladu KS".

I Čamparin novi politički vlasnik, Elmedin Dino Konaković, je nastupao s istim tezama tvrdeći još i da bi se daleko lakše bilo suprotstaviti Dodikovim separatističkim napadima "samo da su na čelu značajnih institucija kompetentni i odlučni ljudi", misleći pri tome na sebe i svoju družinu od vješala. Naravno vrijeme se pokazalo kao odličan sudija pa su Konaković i Čampara pojeli svoje riječi kada je Milorad Dodik, podržan od Beograda i Moskve, krenuo u najžešći poslijeratni nasrtaj na cjelovitost Bosne i Hercegovine. Na tom secesionističkom putu Dodiku su ispriječili određeni državni organi i institucije i to zanimljivo upravo oni koje su Konaković i Čampara omalovažavali kao nebitne: odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova!

No sve to bi ostalo tek svjedočanstvo o ograničenim horizontima i uopće političkim kapacitetima Aljoše Čampare i Dine Konakovića da nije stranih ambasada koje su odlučile da ponište izbornu volju bošnjačkog naroda te pomognu HDZ-u i SNSD-u tako što će nametnuti izborne gubitnika kao (ne)legitimne bošnjačke predstavnike.

Ironično, ali takav nesretan razvoj događaja je pružio još jedan dokaz o lažljivosti ovoga laprdavog dvojca jer, eto, danas, čamparoidi koji su koliko do jučer optuživali Izetbegovića da je napravio loš odabir ministarstava sami odabiru upravo ista ta ministarstva! Ovakav salto mortale u stavovima je još samo jedan od bezbrojnih primjera beskrajnog licemjerstva i oportunizma prevratničkog kartela koji je naumio da zamjeni autentične bošnjačke političke predstavnike.

Budući da im sav program počiva na lažima, medijskoj propagandi i sluđivanju javnosti oni računaju da će im ova najnovija svinjarija proći nezapaženo. Prevarili su se.