Donošenje ovoga zakona je na dnevnom redu današnje sjednice Narodne skupštine. Još jučer je član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH ukoliko NSRS usvoji zakon. Čak se i član Predsjedništva Denis Bećirović sjetio apelacije, pa se s danom zakašnjenja za Komšićem i on sjetio da može podnijeti apelaciju.

Ali kako stranke Osmorke, zbog koalicije sa Miloradom Dodikom, i obaveze da jedni drugima ne ometaju poslove, da rade ono oko čega se slažu, ne smiju poduzeti nikakv korak u smjeru osporavanja eventualne odluke NSRS-a, onda će ta obaveza zaštite interesa Bosne i Hercegovine pasti na nekoga drugoga.

Primjera radi, Narod i pravda, stranka Elmedina Konakovića, smatra da visoki predstavnik treba staviti ovaj prijedlog zakona van snage kako ne bi nastale štetne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu, kako u pogledu oduzimanja imovine koja je u kategoriji "izvornih prihoda" tako i u pogledu međunarodnih obaveza u procesima EU-a i NATO integracija. Također, ovlaštena lica u institucijama BiH trebaju podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom za privremenom mjerom kako bi se zaustavile sve negativne posljedice donošenja ovakvog zakona, kaže se na kraju saopćenja Naroda i pravde.

Ali ko su imaginarna ovlaštena lica u institucijama BiH? To su uvijek do sada bili predstavnici Stranke demokratske akcije, i uvijek će biti. Razlog je jednostavan, SDA ne povija kičmu pred Dodikom kako to čini Konaković. SDA postavlja jasne uslove, a ne pristaje na sve samo da bude u vlasti. Ako je dio koalicionog dogovora to da se provodi ono o čemu se svi slažu, da se ne potežu “teške teme” kako bi koalicija funkcionisala, onda je jasno da se bez obzira na saopćenja i izjave, samo na osnovu konkretnog djelovanja, Osmorka slaže sa Dodikom u pogledu zakona o nepokretnoj imovini.

Uostalom, Dodik je sada prvi put došao u poziciju da on ucjenjuje. Tako je nedavno predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović skinula sa dnevnog reda odluke o davanju saglasnosti za zaduženje za prugu Ilidža - Hrasnica i Koridor 5c, dok ne prođu odluke vezane za projekte HE Buk bijela, aerodrom Trebinje i gasovod kroz Rs. Treba se baviti onim oko čega se svi slažu.