Prije četiri godine, na samom kraju 2019. i početkom 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je svijetu da se pojavila epidemija tzv. virusne pneumonije, što je kasnije postalo poznato kao Pandemija COVID-19. Prvi slučajevi zaraze zabilježeni su u kineskom Wuhanu, a ubrzo nakon toga na američkoj zapadnoj obali.

Kako je vrijeme prolazilo, praktično iz dana u dan, epidemija se ubrzano širila cijelim svijetom, odnoseći milione ljudskih života na svim kontinentima. Nakon Kine najteže su bile pogođene neke evropske zemlje poput Italije, Španije, Njemačke. I za zdravstvene radnike, a posebno za običan svijet, sve što se u to vrijeme dešavalo bilo je potpuno novo i nepoznato. Među ljudima je vladao strah jer od nadležnih zdravstvenih autoriteta nisu dobijali konkretne odgovore.

Kako bi pokušale usporiti širenje pandemije, državne i lokalne vlasti naređivale su obavezno nošenje maski, držanje fizičke distance među ljudima, ograničeno kretanje. Zatvorene su škole, većina prodavnica, aerodromi. Višemilionske svjetske metropole izgledale su sablasno. Većina ekonomskih stručnjaka smatra da je pandemija koja je počela 2019. godine izazvala jedan od najvećih ekonomskih poremaćaja u historiji.

I ne samo ekonomskih – u narodu se vrijeme doslovno dijeli na ono prije i ono poslije pandemije. Nijedan događaj u novijoj historiji nije u tolikoj mjeri pogodio cijeli svijet i doslovno ga paralizirao. Posljedice su ogromne, a u mnogim segmentima života zadržane su navike koje su stečene za vrijeme ove pošasti.  

Tokom 2020. godine svakodnevno su se pratile brojke – koliko je ljudi u kojoj državi zaraženo, koliko ih je umrlo, sve je bilo u znaku „Korone“. A onda je napetost postepeno počela popuštati, gradovi su se otvarali, a narod je izlazio na ulice. Nakon skoro tri i po godine Svjetska zdravstvena organizacija označila je „kraj pandemije“.

Javljale su se različite teorije o tome kako je virus nastao, da li se širio spontano ili kao „biološko oružje“, a razvile su se i razne teorije zavjere. Šta god da ju je prouzrokovalo, pandemija virusa SARS-CoV-2 obilježila je život čitave generacije cjelokupnog čovječanstva.