Dogovor o prodaji Sberbank Europe AG, koja obuhvata podružnice ove ruske banke u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji, postignut je još u decembru 2021. godine. Kupac su bile AIK Banka d. d. Beograd, Gorenjska banka d. d. Kranj i “Agri Europe Cyprus Limited” (AEC), sve u vlasništvu srbijanskog biznismena Miodraga Kostića. Kako je proces preuzimanja banaka dugotrajan, invazija Rusije na Ukrajinu prekinula je taj posao, a Sberbank je uglavnom prodata lokalnim bankama kako bi se sačuvala i kako bi se zaštitili njeni klijenti. Sberbanku koja posluje u Federaciji BiH, nakon što je Agencija za bankarstvo FBiH preuzela upravljanje njome, prodata je ASA Banci. Bilo je to vjerovatno prvo hitno preuzimanje Sberbanke u Evropi.

STAV: Preuzimanje Sberbanke u Federaciji BiH od ASA Banke pokazalo je da, bez obzira na to što tržištem dominiraju banke sa stranim kapitalom, imamo sposobne i domaće banke. Šta za tržište Federacije BiH znači jedna ovako stabilna i jaka banka, posebno u ovim kriznim vremenima?
MUSTAFIĆ: Akvizicijom Sberbanke, ASA Banka potvrdila je opredijeljenost da gradi državu na stabilnim i sigurnim temeljima. Istovremeno, ovo je ogroman iskorak unutar bankarskog sektora, gdje jedna domaća banka zauzima značajnu poziciju u bankarskom sistemu. Federacija BiH dobija sistemsku i sigurnu banku s domaćim kapitalom koji ostaje unutar Bosne i Hercegovine. Pokazali smo vlastite kapacitete i mogućnosti, posebno u kriznim vremenima, te potvrdili snagu poslovnog sistema koji je jedan od motora razvoja bosanskohercegovačke privrede. Nismo ovisni o stranom kapitalu i želimo, na bazi ovog primjera, nastaviti dalje graditi državu zajedno s klijentima.

STAV: Nisam siguran, mnogo je informacija ovih dana, ali čini mi se da je ASA Banka bila prva koja je preuzela neki dio Sberbanke u Evropi, a Agencija za bankarstvo prvi regulator koji je preuzeo upravljanje Sberbankom u Evropi. Ipak su to krupne poslovne odluke, jeste li ranije bili spremni za taj scenarij, kako ste se uspjeli tako brzo pripremiti za preuzimanje?
MUSTAFIĆ: Mi smo kao domaća grupacija i domaća banka pratili sva zbivanja koja se dešavaju u Ukrajini, jer je bilo neminovno da će se sve što se trenutno dešava odraziti i na ekonomiju, samim tim i na bankarski sektor. Kada smo vidjeli nesigurnost koja se pojavila u bankarskom sektoru, odlučili smo preuzeti stvar u svoje ruke i stati naprijed u procesu stabilizacije bankarskog sektora, gdje smo u razgovorima s regulatorom u roku 24 sata donijeli odluku od pristupanja procesu do finalizacije transakcije i kupoprodaje Sberbanke u Federaciji BiH. Sve ovo ne bi bilo moguće bez ogromne agilnosti Agencije za bankarstvo FBiH, čija je odlučnost i efikasnost u ovom procesu bila jedan od ključnih faktora zašto je sve završeno u izuzetno kratkom roku, a donijelo je stabilnost i sigurnost svih klijenata i deponenata.

STAV: Po samoj najavi sankcija za Rusiju, početka agresije na Ukrajinu, Sberbanka se našla na udaru, klijenti su počeli povlačiti novac iz banke. Je li to sada zaustavljeno, je li banka stabilizirala poslovanje i amortizirala taj početni šok?
MUSTAFIĆ: Poslovanje je u potpunosti vraćeno u normalu. Već od 4. marta 2022. godine poslovnice rade po uobičajenom radnom vremenu, klijenti imaju slobodan pristup novcu i redovnom poslovanju. Za sve klijente Sberbank BiH ovo znači da su u sigurnim rukama i da više nemaju razloga za brigu jer je likvidnost banke vraćena. Ugovorni odnosi s postojećim klijentima neće se mijenjati, a u narednom periodu klijenti mogu očekivati i bolje uvjete. Kapital držimo unutar Bosne i Hercegovine. Nismo izloženi vanjskom faktoru i, u konačnici, tu smo da zajedno gradimo našu državu i razvijamo kompletno društvo. Ovim smo potezom dokazali važnost domaćeg kapitala koji je ključan za stabilnost finansijskog sistema.

STAV: Preuzimanjem Vakufske banke ASA Banka pokazala je namjeru da jača svoju poziciju i širi se, sada je spletom okolnosti preuzeta i Sberbanka, možemo li očekivati u narednom periodu novo širenje, takoreći, okrupnjavanje domaćih banaka?
MUSTAFIĆ: Konsolidacija finansijskog sektora u Bosni i Hercegovini je neophodna, a mi smo već kroz prethodni period potvrdili jasnu opredijeljenost za to, te uveliko doprinijeli stabilnom bankarskom sistemu. Za nas je Bosna i Hercegovina više od tržišta i nastavljamo dalje s razvojem i investicijama.

STAV: Kakva je sada pozicija ASA Banke na tržištu nakon ova dva preuzimanja?
MUSTAFIĆ: ASA Banka je već protekle godine ostvarila rekordan rast, a s akvizicijom postajemo treća banka na tržištu Bosne i Hercegovine i definitivno najveća domaća banka. Ovim preuzimanjem naša banka povećava konkurentnost, a po pitanju kvaliteta i usluga zasigurno ćemo biti najkvalitetniji na tržištu. Mi ćemo dati sve od sebe da budemo važan faktor izgradnje ove države jer je za nas, ponavljam to, Bosna i Hercegovina više od tržišta jer je nama stalo da ova država ide naprijed.

STAV: S obzirom na to da smo ušli u turbulentno vrijeme i za ekonomiju i općenito za cjelokupno društvo, s dosta zebnje svi pratimo dešavanja, a jasno je da imamo dosta negativnih iskustava u pogledu zaštite vlastitog novca tokom devedesetih. Šta biste poručili klijentima, kako da se postave u ovakvim vremenima, kako da budu sigurni da je njihova imovina sigurna, kome da vjeruju...?
MUSTAFIĆ: Ne možemo govoriti u ime drugih, ali zasigurno možemo reći da je kapital klijenata siguran u ASA Banci, da smo osigurali dovoljnu likvidnost i, ako su u bilo kojem trenutku sumnjali i razmišljali da podignu svoj novac, da to ne urade jer im je u ovom trenutku najsigurnije da bude u ASA Banci. Mi ćemo i dalje biti snažna potpora svim našim građanima i svim pravnim subjektima koji posluju unutar Bosne i Hercegovine.

STAV: Na primjeru Sberbanke vidjeli smo da, bez obzira na to što su ratovi daleko od nas, ipak ekonomija trpi. Očekujete li još nestabilnosti u finansijskom sektoru u Bosni i Hercegovini, gdje smo najranjiviji?
MUSTAFIĆ: Dešavanja u Ukrajini mogu imati određene utjecaje na finansijski sektor unutar Bosne i Hercegovine, međutim, kada je riječ o bankarskom sektoru, on je visoko kapitaliziran, regulator je radio da osigura stabilnost našeg sektora, tako da ne mislim da može biti većih turbulencija. Što se tiče sigurnosti, ASA Banka nije izložena tim turbulencijama jer je sav kapital unutar Bosne i Hercegovine. A u budućnosti klijenti koji budu imali poslove radi vanjskotrgovinske razmjene ASA Banka bit će partner tim klijentima da prevladaju krizu i da nastavimo dalje poslovanje kada sve ovo prođe.