Sedam općina u Kantonu Sarajevo objavilo je Odluku o visini komunalne takse, na osnovu kojih možemo vidjeti da se cijena po općinama razlikuje, dok je u nekim općinama veća i do pet puta.

Prema novoj odluci, hoteli i poslovne jedinice u općini Stari Grad morat će izdvojiti i do 8.400 KM za plaćanje takse, za razliku od 2019. godine, kada je cijena takse za ugostiteljstva i hotele iznosila do 1-000 KM, a za ugostiteljstva i prenoćišta nije prelazila 500 KM.

Povećanje takse evidentno je i u općini Ilidža. Do sada su mikro pravna lica u drugoj poslovnoj zoni taksu plaćali 90 KM, a prema novoj odluci plaćati će 480 KM, piše Akta.ba. Kako je i obećao novi načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, promjene iz temelja već se osjećaju.

Treba li uopće spomenuti da su prošle godine predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković i zastupnica ove stranke u Skupštini KS-a Danijela Kristić na sva zvona najavili podnošenje inicijative za ukidanje komunalne takse za istaknutu firmu. Šta je na to rekao njihov stranački kolega Nermin Muzur?

Istina, još nije utvrđeno koliko su tačno općine povećale iznose komunalne takse, jer su općine promijenile način njenog obračuna. Naime, prije korone, 2019. godine, visina takse zavisila je od djelatnosti kojom se firma bavi, a danas, 2022. godine zavisi od veličine firme, godišnjeg prihoda i zone u kojoj se nalazi. Upravo zbog toga je vrlo teško uspoređivati iznose.

Oslobođeni plaćanja takse su istaknute firme čija tabla ne prelazi dimenzije 200 x 300 milimetara u svim općinama.

Privrednici okupljeni u Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo danas će na konferenciji za novinare iznijeti svoje stavove o općinskim odlukama o visini komunalne takse. Sretni sigurno neće biti.