Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović večeras je u Centru za kulturu u Goraždu dodijelio Povelju Turhan Emin-beg „Kapija hajra“ prof. dr. Mehmetu Gormezu i dr. Edinu Ramiću.

Muftijstvo goraždansko je dodjelu upriličilo u okviru manifestacije „Dani Husein-ef. Đoze“, a povodom 575. godišnjice Turhan Emin-begove džamije u Ustikolini, najstarije džamije u Bosni i Hercegovini.

„Ovo je za Islamsku zajednicu iznimno važan datum. Obilježavanje ove godišnjice nas podsjeća koliko je važan institucionalan rad na polju islama i polju misije islama. Zahvalan sam, prije svega, Bogu Dragom, a onda svim našim prethodnicima, očevima, djedovima, i svima onim koji su doprinosili da islam u Bosni i Hercegovini zaživi na ovakav način. Danas možemo kazati, hvala Bogu, da su islam i muslimani u Bosni i Hercegovini u lijepim prilikama, i da se razvija na najbolji način“, kazao je reisul-ulema.

 Muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić podsjetio je da je ovo priznanje ustanovljeno 2018. godine, na 570. godišnjicu Turhan Emin-begove džamije.

„Ova povelja zove se 'Kapija hajra', jer Turhan Emin-beg nije imao kalkulacija, u ime Dragog Boga nosio je bajrak islama. Odlučili smo se da je dodijelimo onima s kojima se razumijemo i molim Boga da im budu otvorene kapije dobra“, kazao je muftija.

Povelja se dodjeljuje ljudima koji su uradili puno za Islamsku zajednicu i Bošnjake, kao vid priznanja i zahvale.

„Prevažno je naše podsjećanje ovih dana na 575. godišnjicu islama na ovim područjima i na ljude koji su donijeli bajrak islama, razvijali ga dalje. Mir u Bosni, sigurnost u Bosni, su prevažni, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za cijelu regiju, cijelu Evropu. Godinama sam svjedok da je predvodnik pozitivnih stremljenja Rijaset Islamske zajednice. Humanost, ljudskost, pravda, pravednost, su ciljevi za koje se zalažu, i to mogu posvjedočiti svugdje“, izjavio je Gormez, koji je danas bio i gost hatib u Turhan Emin-begovoj džamiji.

Dr. Edin Ramić iskazao je radost i zahvalnost zbog dodjele ovog priznanja.

„Hvala Bogu na prilici da sam bio na poziciji u kojoj sam mogao doprinositi i što sam bio u prilici da sarađujem s vama, da provodimo projekte od značaja. Ovo priznanje je priznanje svima vama“, kazao je Ramić

Manifestacija „Dani Husein-ef. Đoze“ bit će nastavljena sutra tradicionalnim zikrom na Presjeci, a završetak manifestacije planiran je 2. jula, kada će na Turskoj ravni u Goraždu biti proučen mevlud.