Britanski SAS suočio se s optužbama da su njegovi pripadnici ubili devet Afganistanaca dok su spavali i da je sudjelovao u politici "pogubljenja afganistanskih muškaraca sposobnih za borbu" između 2010. i 2013. godine, rečeno je prvog dana javne istrage o ubistvu 80 civila u Afganistanu, prenosi Guardian.

Oliver Glasgow KC, savjetnik u istrazi, usredotočio se na sedam smrtonosnih operacija u pokrajini Helmand u južnom Afganistanu, uključujući onu u februaru 2011. u kojoj su pronađene samo tri puške AK-47 nakon što je devet osoba ubijeno.

Glasgow tvrdi da su „elementi unutar specijalnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva", kako ih je nazvao, “provodili politiku pogubljenja afganistanskih muškaraca sposobnih za borbu u okolnostima u kojima nisu predstavljali neposrednu prijetnju ili su bili izvan borbe [nesposobni za obavljanje borbenih dužnosti]”, često u scenarijima u kojima su navodno iznenada napravili pištolj ili granatu.

Očekuje se da će istraga trajati 12 do 18 mjeseci kako bi se izradio privremeni izvještaj. To označava početak procesa koji su dugo tražile žrtve, ali je odobren tek nakon što su dvije porodice tužile britansku vladu.

Uslovi tajnosti koje nameće istraga znače da će veliki dijelovi saslušanja biti održani bez prisutnosti javnosti ili novinara – i da su identiteti svih uključenih vojnika skriveni, kao i imena njihovih komandanata, drugih članova SAS-a i mnogih drugi u britanskoj vojsci.

Smrtonosni incidenti uključuju noćnu raciju u februaru 2011. godine tokom koje je ubijeno devet afganistanskih muškaraca, uključujući 14-godišnjeg dječaka, a pronađene su tri puške AK-47. "Očekujemo da će porodice dokazati da su upucani u krevetu, najvjerojatnije dok su spavali", rekao je Glasgow.

Rekao je istrazi da fotografije tijela sugeriraju da su Afganistanci možda ubijeni iz neposredne blizine. Komanda SAS-a zaključila je da nije potrebna istraga vojne policije jer je upotrijebljena "razumna sila u skladu sa zakonom samoodbrane".