Mjesto rođenja je jako važno za LGBTI osobe, jer njihova prava nisu priznata u svim zemljama. U 70-ak zemalja svijeta još uvijek postoje zakoni koji krivično kažnjavaju seksualne odnose osoba istoga spola, a u njih 11 mogu biti osuđeni i na smrtnu kaznu.

Najgore regije za život LGBTI osoba su Afrika i Azija, gdje je koncentrirana većina zemalja koje imaju zakone koji kažnjavaju ove veze, što pokazuju podaci koje je prikupila ILGA i organizacije poput Amnesty Internationala (AI).

Što se zakona tiče, najgore zemlje za život kao gay ili LGBTQ osoba su Saudijska Arabija, Bruneji, Iran, Mauritanija, Nigerija i Jemen, gdje se primjenjuje smrtna kazna. U drugih pet (Afganistan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Pakistan, Katar i Somalija) zakoni ostavljaju otvorena vrata smrtnoj kazni, iako nije zabilježena provedba.

Ali čak ni u mnogim zemljama gdje postoje zakoni koji štite ovu skupinu, nasilje nad njima ne slabi. Kako navodi AI, to je posebno ozbiljno u Latinskoj Americi, gdje zemlje kao što su Argentina, Salvador, Honduras, Haiti, Dominikanska Republika i Venezuela održavaju vrlo visoke stope zločina iz mržnje.

Brazil je zemlja u kojoj ima najviše ubistava trans osoba na svijetu. Tokom prošle godine tamo je zabilježeno 125 nasilnih smrti pripadnika ove skupine. Trans osobe jedna su od najdiskriminiranijih i skupina prema kojoj je nasilje najizraženije. Prema podacima Opservatorija za trans osobe, od početka januara 2008. do kraja septembra prošle godine u svijetu su ubijene najmanje 4042 osobe iz ove skupine. Prošla 2021. godina bila je najkrvavija za trans i rodno različite osobe (375), što predstavlja povećanje od 7% u odnosu na prethodnu godinu.

Prema najnovijoj studiji ILGA-e, gledajući podatke iz 2020., popis zemalja koje dopuštaju istospolne brakove povećao se za dvije zemlje a još 34 države priznaju neki oblik pravne zaštite za istospolne parove, što je grupa zemlaja kojoj su se pridružili Crna Gora i Monako.

Ukupno 156 zemalja članica Ujedinjenih naroda donijelo je propise protiv LGTBIfobije, što je značajno povećanje od posljednjeg pregleda koji je provela ILGA, a koji je tada naveo 142 države.

S druge strane, Poljska je dekretom proglasila "teritoriju slobodnu od LGTBI“ i pokrenula kampanju dezinformiranja i uznemiravanja ove skupine, koja povećava broj zločina iz mržnje u zemlji. Rumunija je nedavno usvojila zakon kojim se u školama zabranjuje ono što nazivaju "gay propagandom", što znači zabranu svih materijala koji govore o homoseksualnosti i rodnoj orijentaciji. Unatoč činjenici da je Ustavni sud te zemlje presudio protiv ove norme, prošlog aprila Senat je odobrio zakon koji ograničava mogućnost govora ili rasprave o ovim temama.