Vrhovni sud Izraela u četvrtak je naredio zamrzavanje sredstava za fakultete ješive koje ne šalju svoje studente na služenje vojnog roka. Odluka vlade kojom se ortodoksni studenti „ješive“ izuzimaju od regrutacije ističe u ponedjeljak, 1. aprila, nakon čega bi država po zakonu bila obavezna da ih regrutira u vojsku.

Ranije istog dana premijer Benjamin Netanyahu zatražio je od suda produženje od 30 dana kako bi se postigao dogovor u vezi sa regrutacijom ultra-ortodoksnih učenika ješive.

Međutim, državna tužiteljica Gali Baharav-Miara ubrzo nakon toga podnijela je svoj odgovor sudu i pozvala vlasti da od 1. aprila regrutiraju studente ješive. U odgovoru Baharav-Miare dodaje se da će država zaustaviti finansiranje onih fakulteta ​​koji ne šalju studente u vojsku.

Predsjednik stranke Shas Arye Dery nazvao je odluku Visokog suda „obilježjem Kaina i neviđenog maltretiranja učenika Tore u jevrejskoj državi. Narodu Izraela potrebna je Božija milost na jugu i sjeveru, a Visoki sud vodi uvredljiv proces protiv studenata Tore, na kojima svijet stoji.”

Predsjedavajući vjerske organizacije United Torah Judaism Yitzchak Goldknopf istog je stava. "Zabrana koju su dale sudije Vrhovnog suda, čiji je cilj da ozbiljno naškode onima koji proučavaju Toru, velika je sramota."

S druge strane, predsjednik Partije nacionalnog jedinstva Benny Gantz rekao je da “ovdje nije riječ o sudu niti o državnoj tužiteljici, koja svoj posao predano radi, nego se radi o našoj potrebi za vojnicima u ovom teškom ratu, ali i o društvenoj privilegiji da svako dobije priliku da služi svojoj državi“.

Portparol IDF-a Daniel Hagari, na pitanje novinara da li je vojska spremna za regrutaciju ultraortodoksnih studenata u bliskoj budućnosti, rekao je da se pripreme vojske "događaju samo po sebi".

"Godinama je IDF pozivao na izradu nacrta zakona za svaku grupu stanovništva i svaki sektor društva", dodao je on. “Mi u IDF-u djelovat ćemo u skladu sa zakonom.”

Netanyahuovo pismo poslano je nakon što je sudski rok za odgovor vlade na peticiju podnesenu protiv njenog zakona o regrutaciji istekao u 14 sati u četvrtak. Predmetni zakon, koji ističe, daje široka izuzeća ultraortodoksnim studentima ješive u regrutnoj dobi od obavezne vojne službe.

“Ovdje je u pitanju podjela tereta i obaveza”, napisao je Netanyahu, govoreći o obavezi služenja vojske.   “To je za izraelsko društvo  njegovu budućnost važnija tema od bilo koje druge”.

Premijer je dodao da je Vlada proteklih sedmica prošla kroz intenzivne napore da postigne potreban aranžman, ali posao još nije završen. „Potreban je još malo vremena da se završi aranžman, da se završi profesionalni kancelarijski posao, da se postave kursevi i okviri koji će vojnicima omogućiti da zadrže svoj način života tokom služenja“, navodi se u pismu.

U srijedu je državni tužilac savjetovao vladu da u svom odgovoru na peticiju kaže glavnom sudu zemlje da se sprema angažirati ultraortodoksne studente ješive. A visoki članovi koalicije rekli su u srijedu da premijer Benjamin Netanyahu ne traži od suda da zatraži produženje roka, čime će dozvoliti da odluka vlade istekne.

(Haaretz)