Zahtjev je odgovor na sumornu stvarnost da je predoziranje opioidima, posebno onim koji uključuju nedozvoljeni fentanil, naglo poraslo među djecom i tinejdžerima posljednjih godina.

Reverzni lijek, nalokson, vrlo je efikasan kada se primjenjuje brzo, ali se ne daje u većini smrtonosnih predoziranja kod mladih.

Pismo Ministarstva obrazovanja i ureda za politiku droga Bijele kuće, koje je dostavljeno Axiosu, bit će poslano svakoj državnoj obrazovnoj agenciji, međuvladinim grupama i lokalnim, državnim i nacionalnim obrazovnim udruženjima.

"Naše škole su na prvim linijama ove epidemije, ali naši nastavnici i učenici mogu biti opremljeni alatima za spašavanje života", napisali su ministar obrazovanja Miguel Cardona i Rahul Gupta, direktor Ureda za nacionalnu politiku kontrole droga.

Studije pokazuju da pristup naloksonu može smanjiti stopu smrtnosti od predoziranja i ne povećava upotrebu droga kod mladih, napisali su.

Narcan, verzija naloksona u spreju za nos, postao je prvi lijek za poništavanje opioida koji je ove jeseni dostupan u slobodnoj prodaji.

Epidemija opioida postaje smrtonosnija među djecom i tinejdžerima.Prosječni mjesečni broj smrtnih slučajeva od predoziranja među adolescentima starosti od 10 do 19 godina povećao se za 109% između druge polovine 2019. i druge polovine 2021. godine, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Smrtni slučajevi koji uključuju ilegalno proizvedeni fentanil porasli su za 182%. U istom izvještaju je utvrđeno da su potencijalni posmatrači bili prisutni tokom dvije trećine tih smrti, ali su postojali dokazi da je nalokson primijenjen u samo 30% njih. Činjenica da nalokson nije spriječio da ta predoziranja postanu fatalna sugerira da "možda nije primijenjen dovoljno brzo ili u dovoljnoj dozi, ili je na njegovu efikasnost utjecala upotreba drugih lijekova", rekao je CDC.

Škole širom zemlje već su počele sa nabavkom naloksona.

Objedinjeni školski distrikt Los Angelesa počeo je da ga drži u svim školama prošle godine, a tokom školske godine, nalokson je davan 31 put.

Ove školske godine, 11 od 20 najvećih školskih okruga u SAD-u imalo je nalokson u svim svojim školama. Prošle godine je samo pet od 20 imalo naloksan.