Afganistanska administracija kojom upravljaju talibani saopćila je da se u ponedjeljak sastala sa specijalnim predstavnikom SAD-a Tomom Westom u Kataru i razgovarala o ukidanju putovanja i drugih ograničenja za talibanske vođe i vraćanju imovine afganistanske centralne banke, prenosi Reuters.

Talibani su se vratili na vlast u Afganistanu 2021. godine nakon što su strane snage okončale 20-godišnje prisustvo u zemlji. Ali vladu koju je formirao islamistički pokret, koji se naziva Islamski emirat Afganistan (IEA), ne priznaje nijedna zemlja i suočava se sa sankcijama za putovanja i finansije.

"IEA je ponovila da je ključno za izgradnju povjerenja da se crne liste i liste nagrada uklone i da se bankovne rezerve odmrznu kako bi Afganistanci mogli uspostaviti ekonomiju koja se ne oslanja na stranu pomoć", rekao je glasnogovornik auganistanskog ministarstva vanjskih poslova Qahar Balkhi.

Balkhi je rekao da se delegacija IEA, predvođena vršiocem dužnosti ministra vanjskih poslova Mawlawijem Amirom Muttaqijem, uključujući zvaničnike afganistanske Centralne banke i Ministarstva finansija, sastala sa Westom i 15-članom delegacijom SAD-a iz različitih odjela tokom dva dana u Dohi.

Nije bilo komentara SAD o razgovorima.

Većina talibanskih vođa zahtijeva dozvolu Ujedinjenih naroda da putuju izvan Afganistana, a bankarski sektor zemlje je osakaćen finansijskim sankcijama.

Oko sedam milijardi dolara sredstava Centralne banke Afganistana zamrznuto je u Banci federalnih rezervi New Yorka u augustu 2021. nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom nakon 20-godišnje pobune. Polovina tih sredstava sada je u švicarskom Afganistanskom fondu.

Nedavna revizija Centralne banke Afganistana koju finansiraju SAD nije uspela da dobije podršku Vašingtona za povraćaj bankarskih sredstava iz fonda sa sedištem u Švajcarskoj.