Dogovoren je trogodišnji ugovor za transport plina za Kanton Sarajevo, potvrdio je za Faktor Nedeljko Elek, direktor kompanije Sarajevo-gas Istočno Sarajevo. 

Epilog je to današnjeg sastanka kojem su, uz Eleka, prisustvovali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević i ministar energetike i rudarstva bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska Petar Đokić.

“Ugovor bi se trebao potpisati u ponedjeljak. Dogovorena je cijena od 14,1 KM po 1.000 kubnih metara gasa”, istakao je Elek.

Podsjetimo, ugovor o transportu plina između sarajevske kompanije Energoinvest i firme Sarajevogas Istočno Sarajevo istekao je 31. decembra 2023. godine. Kompanija Energoinvest uvoznik je plina za Federaciju BiH, dok plin za potrošače u Rs-u uvozi kompanija Gas-Res iz Banje Luke.

Firma Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva posluje na teritoriji Rs-a i vlasnik je plinovoda dugog četrdesetak kilometara. Njime se ruskim plinom snabdijeva i Sarajevo, kao najveći potrošač plina u našoj zemlji.

Krajem prošle godine došlo je u pitanje snabdijevanje plinom potrošača u Kantonu Sarajevo, spominjalo se “zavrtanje ventila”, ali je dogovorom entitetskih vlada, odnosno nadležnih ministarstava to na kraju izbjegnuto.

Sve počelo kada je krajem prošle godine Sarajevo-gas Istočno Sarajevo zatražio od Energoinvesta da prihvati novu cijenu transporta plina, odnosno da cijena bude povećana sa 11,1 KM na 14,1 KM za 1.000 kubnih metara plina.   

Energoinvest je tada rezolutno odbio novu cijenu i prijetnje o “zavrtanju ventila” podsjećajući na ratne prijetnje iz perioda Opsade Sarajeva.

“Obavještavamo javnost i posebno korisnike i potrošače prirodnog plina da je prethodnih dana suočen sa jednostranim ultimativnim i finansijski potpuno nerealnim zahtjevima transportera prirodnog gasa iz Republike Srpske Sarajevo-gas Istočno Sarajevo koji se odnosi na cijenu i uvjete transporta gasa(...) Zahtjev Sarajevo-gasa - Istočno Sarajevo je bio ultimativan uz pismenu prijetnju jednostranog zatvaranja ventila i onemogućavanje transporta gasa Kantonu Sarajevo. (...) Energoinvest takve uvjete, a naročito potkrepljene već poznatom "ratnom prijetnjom" o zatvaranju ventila, nije mogao prihvatiti jer bi to uzrokovalo lančano i enormno povećanje cijena transporta gasa od druga dva transportera u Bosni i Hercegovinu”, objavili su u saopćenju iz Enrgoinvesta.

Šta se u međuvremenu promijenilo, zašto se pristalo na ultimatume iz Rs-a i hoće li zaista doći do “enormnog povećanje cijena transporta gasa” još nije objavljeno.