Govoreći o policajcima koji su bili u obezbjeđenju Edina Gačanina, Elmedin Konaković, šef Neroda i pravde, kazao je: „OSA i SIPA 2019. godine kažu da je 2016. godine kada je dolazio šef kartela, niko od agencija nije znao ko je taj čovjek. Ovim momcima se stavlja na teret da su morali znati o kome se radi, iako naše agencije nisu imale pojma o kome se radi“.

Kako su u laži kratke noge, ova Konakovićeva je trajala tek oko dva sata. Naime, prvi službeni izvještaj protiv vlasnika firme Foto Art Gordana Memije službenici SIPA su uputili još u aprilu 2016. godine. Izvještaj je upućen Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu zbog sumnje u pranje novca, da bi oni dvije godine nakon toga ovaj predmet proslijedili Tužilaštvu BiH.

Iz Tužilaštva KS su za Žurnal potvrdili da im je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Državna agencija za istrage i zaštitu BiH dostavila 19. 04. 2016., da je formiran predmet i da je dalje ustupljen Tužilaštvu BiH 26. 03. 2018. godine, piše portal Žurnal.

Rezultat ove višegodišnje istrage je nekoliko međusobno povezanih akcija koje su rezultirale hapšenjem osumnjičenih osoba, koje se dovode u vezu sa kartelom Tito i Dino i čovjekom na vrhu te piramide - Edinom Gačaninom.

S obzirom na to u vodu padaju tvrdnje da se 2016. godine nije operativno znalo ko je Edin Gačanin. Neki od advokata su na ročištu za određivanje pritvora tvrdili da je Gačanin u to vrijeme bio poznat samo kao biznismen iz Dubaija koji je došao u Bosnu i Hercegovinu, te da niko nije raspolagao sa informacijom o kome se radi.