Zapadna pomoć neće dopustiti Ukrajini da preuzme inicijativu i povede kontraofanzivu protiv Rusije. To je crna prognoza bivšeg višeg zapovjednika vojske Ujedinjenog Kraljevstva, Richarda Kempa, koji tvrdi da bi američka i britanska municija omogućili Kijevu da stabilizira liniju fronta, ali ne i da povrati teritorije koje su osvojile moskovske trupe od početka rata 2022.

Kemp, bivši pukovnik u britanskoj vojsci, upozorio je da, ako Moskva uspije postići "značajan uspjeh" do ljeta, više neće biti interesa Zapada da nastavi trošiti resurse na vojnu pomoć za zimu. "Iako bi novi paket pomoći mogao ublažiti tu situaciju, neće dopustiti Ukrajini da preuzme inicijativu i krene u ofanzivu", napisao je Kemp u Daily Telegraphu.

Kemp je ranije tvrdio da zapadni saveznici ne bi trebali isključiti mogućnost atentata na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Bivši zapovjednik britanskih trupa u ratu u Afganistanu izjavio je da bi “NATO trebao razmotriti sve mogućnosti da ga ukloni s vlasti. To bi uključivalo i njegovo ubistvo, iako to vjerojatno neće biti izvedivo ili poželjno.”

U članku za Telegraph, Kemp tvrdi da se neuspjeh prošlogodišnje velike ukrajinske kontraofanzive "može direktno pripisati odbijanju Zapada da pruži odgovarajuću vojnu pomoć", te nastavlja: "Kombinacija velikih ukrajinskih gubitaka i nedostatka municije omogućila je ruskim snagama da krenu u ofanzivu i preuzmu stratešku inicijativu u cijeloj ratnoj zoni", piše bivši pukovnik.

Prema njegovom mišljenju, Rusija je postigla zračnu nadmoć u mnogim područjima, dok kopnena protivzračna odbrana ostaje neadekvatna. "Drugi je razlog taj da ratom iscrpljena Ukrajina jednostavno nema dovoljno vojnika i nakon više od dvije godine teških borbi čini se da oklijeva pokrenuti važnu mobilizaciju koja joj je potrebna."

U srijedu je američki Senat odobrio paket inozemne pomoći vrijedan 95 milijardi dolara koji uključuje vojnu podršku Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Ovaj plan uključuje 60 milijardi dolara vojne pomoći za Ukrajinu, za koju Pentagon kaže da može početi isporučivati za nekoliko dana.

Ujedinjeno Kraljevstvo je sa svoje strane jučer objavilo najveći britanski paket pomoći do sada za Ukrajince, koji između ostalog uključuje: 60 brodova; više od 1600 projektila, uključujući sisteme protivzračne odbrane i krstareće projektile dugog dometa Storm Shadow; četiri miliona komada municije za malokalibarsko oružje; 400 vozila, uključujući 162 oklopna vozila, te 160 protivminskih vozila Husky. Osim ovih sredstava od Ministarstva odbrane, Ukrajina će od Ujedinjenog Kraljevstva dobiti dodatnih 500 miliona funti za kupovinu municije, protivzračne odbrane, bespilotnih letjelica i inženjerijske potpore.

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je ove srijede da bi pobjeda ruskog predsjednika Vladimira Putina u ratu protiv Ukrajine "promijenila tok evropske historije", za što je zatražila od članica unije da vojno pomognu Kijevu.

"Putinova pobjeda ne bi samo promijenila kartu, ne samo da bi maskirala lice ukrajinske nacije, već bi promijenila tok evropske historije. Naša Unija nikada ne bi bila ista", rekla je Von der Leyen u govoru u Evropskom parlamentu u povodu dvadesete godišnjice evropskog proširenja na istok te zaključila da "Putin razumije samo jedan jezik, onaj da se Ukrajini daju sredstva da se sama odbrani".