Vlada RS usvojla je jučer informaciju o projektnim prijedlozima za finansiranje iz sredstava Saudijskog razvojnog fonda i odabrala devet projekata ukupne vrijednosti 161,6 miliona KM koji će biti kandidovani u aprilskom terminu.

Za finansiranje kod Saudijskog fonda konkuriše se dva puta godišnje.

Ministarstvo finansija je prethodno 16. februara dostavilo svim ministarstvima, jedinicama lokalnih samouprava, te drugim javnim preduzećima, ustanovama i/ili javnim organizacijama smjernice za apliciranje projekata prema Saudijskom razvojnom fondu. Primljeno je ukupno 77 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 2,5 milijarde KM.

– Iz resorne nadležnosti Ministarstava dostavljena su 44 projektna prijedloga, za koje se aplicirano u vrijednosti 2,2 milijarde KM, a odabrana su četiri projekta ukupne vrijednosti 116,9 miliona KM. Posmatrajući strukturu dostavljenih aplikacija najviše vrijednosti su iz sektora energetike (945 miliona KM) i saobraćaja (milion KM). Iz resorne nadležnosti jedinica lokalne samouprave dostavljena su 33 projektna prijedloga, za koje se apliciralo u vrijednosti od 264 miliona KM, a izvršen je odabir pet projekata ukupne vrijednosti 44,8 miliona KM – saopšteno je iz Ministarstva finansija RS.

Projekti koji su predloženi za finansiranje iz Saudijskog razvojnog fonda su: Regulacija korita rijeke Križevice u Srebrenici, vrijedan 11,5 miliona KM, 2. faza izgradnje i opremanje studentsko-đačkog doma u Vlasenici, vrijednosti 8,2 miliona, Izgradnja JU Srednjoškolski centar „Istočna Ilidža“, vrijedan 9,7 miliona KM, Infrastrukturni projekti u Prijedoru vrijednosti 9,4 miliona KM, Modernizacija sistema upravljanja otpadom u Gradišci 5,9 miliona KM.

Tu su i projekat rekonstrukcije, izgradnje i opremanje objekta četiri psihijatrijske ustanove u Republici Srpskoj, ukupno vrijedan 23,2 miliona KM, Rekonstrukcija i rehabilitacija distributivne mreže sa zamjenom transformatora i opreme 35/10 transfostanica, vrijednosti 6 miliona KM (Elektroprivreda ad Trebinje), Sanacija i rekonstrukcija tunela „Križevići“ (Željeznice Republike Srpske) vrijednosti 62,5 miliona KM, Rekonstrukcija tunela na putnoj mreži (JP Putevi), vrijedna 25 miliona KM, prenio je Mondo.