U saopćenju od utorka 30. januara, Bush je rekla da federalni tužioci pregledaju njenu evidenciju o potrošnji na službe sigurnosti. Ona je rekla da sarađuje u toj istrazi i negirala je da je novac za kampanju trošila nepropisno.

Portparol Ministarstva pravde odbio je dati komentar.

Bush, demokratska kongresmenka izabrana 2020. godine, koja se svrstala u “ekipu” otvorenih progresivaca u Kongresu, udala se 2023. godine za zaštitara Cortneya Merrittsa. U martu je nevladina organizacija za etiku navela isplate Merrittsu tokom kampanje, tražeći od Federalne izborne komisije da ispita je li taj novac potrošen nepropisno.

Federalni zakon ograničava način na koji kandidati mogu trošiti novac za kampanju i ograničava poklone i neka plaćanja članovima porodice. U svojoj žalbi neprofitna organizacija Fondacija za odgovornost i građansko povjerenje navela je da je dio novca koji je njena kampanja potrošila na sigurnosne usluge 2022. godine otišao Merrittsu, dodajući da on nema potrebnu licencu za privatno osiguranje.

Organizacija je zatražila istragu o tome da li je Merritts u to vrijeme obavljao poslove osiguranja po fer tržišnoj vrijednosti. Bush je u utorak rekla da je slijedila savezni zakon o potrošnji na kampanju i smjernice Predstavničkog doma. Rekla je da je unajmila svog supruga da pruža usluge osiguranja “jer on ima veliko iskustvo u ovoj oblasti i u stanju je da pruži neophodne usluge po fer tržišnim cijenama ili čak i ispod njih”.

Bush je rekla da je sarađivala s dva odvojena kongresna tijela koja se bave etičkim pitanjima. Kazala je da je nestranačka Kancelarija za etiku Kongresa prošle jeseni završila istragu bez nalaza o neopravdanim radnjama i da se istraga Komiteta za etiku Predstavničkog doma nastavlja. Predstavnici oba tijela odbili su komentirati.

Bush je odbacila ispitivanje kao političko, rekavši da su pritužbe potekle od desničarskih organizacija koje su iznijele neosnovane optužbe protiv nje.

“Nemam iluzija da će ove desničarske organizacije prestati s politiziranjem i nastojanjima da napadnu mene i posao koji su me ljudi iz St. Louisa poslali u Kongres da uradim: da hrabro vodim, da donesem zakonske promjene koje moji birači mogu osjetiti, i spasiti živote”, rekla je ona novinarima na stepenicama američkog Kapitola u utorak poslijepodne.

Bush, 47-godišnja medicinska sestra, postala je istaknuta protestirajući zbog ubojstva nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna od strane bijelog policajca u Fergusonu.

Također, Bush je tokom ove jeseni bila vrlo glasna u osudi napada Izraelske vojske na Gazu i masovnih ubistava palestinskih civila.