Podsjetimo da je do današnjeg sastanka došlo nakon što su NES i SBiH zaprijetili izlaskom iz koalicije ukoliko Milorad Dodik ne prestane sa udarima na državu.

Lider NES-a Nermin Ogrešević rekao je da ne očekuju da mogu čarobnim šapićem mijenjati tuđe stavove, misleći na Milorada Dodika.

"Ali ako smo rekli da ćemo mijenjati ambijent potpisanim sporazumom onda moramo svi raditi na tom ambijentu", rekao je Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a.

Naglasio je da je ovo trenutak kada se treba ići ka finšu u formiranju vlasti i da su ovo vrlo bitna pitanja za državu.

"Bitno je kako ćemo se odnositi jedni prema drugima. Ne možemo se vrijeđati, nazivati pogrdnim imenima itd", rekao je Ogrešević.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, rekao je da prije nastavka i davanja kandidata trebaju s potpisnicima sporazuma obaviti razgovor u cilju popravljanja ambijenta i realizacije sporazuma.

Ipak, i pored svih problema, Nikšić je poručio kako dogovor nije upitan. 

"Dogovor nije upitan. Potpisali smo sporazum. Upitni su neki potezi. Da li ćemo u ovom periodu imati nove tenzije, dodavanje, sukobljavanje. Kada smo krenuli u ovo rekli smo da želimo sarađivati i donositi odluke od kojih će građani imati korist", naglasio je. Nikšić je, naime, mišljenja, da Dodik ne krši dogovor, on samo vuče poteze koji su suprotni dogovoru, ili barem onome što su predstavili javnosti.