Ekscentrični australijski milioner Clive Palmer ove je srijede najavio plan, treći u desetljeću, za izgradnju replike Titanica, legendarnog britanskog broda koji je potonuo tokom svog prvog putovanja 1912. godine.

Rudarski magnat, koji je otvorio golemi park s replikama ogromnih animatroničkih dinosaura na svom imanju u sjeveroistočnoj državi Queensland 2013. godine, izjavio je da, iako će Titanic II imati isti dizajn interijera i kabine kao original, njegov sigurnosni sistem bit će moderna i tehnologija 21. stoljeća. "Bit će to brod ljubavi i vrhunski stil i luksuz", rekao je Palmer, prema izjavama koje je prenijela australijska televizija Channel 9.

Replika Titanica, kojom će upravljati kompanija za krstarenja Blue Star Line, ima za cilj "ponuditi putnicima neuporedivo putovanje kroz vrijeme, potpuno ih uranjajući u raskoš i sjaj života na originalnom Titanicu", objavio je.

Brod dug 269 metara moći će prevoziti oko 2435 putnika na svojih devet nivoa, što uključuje luksuzne kabine i trpezarije, bazene, plesnu dvoranu i kasino, među ostalim sadržajima.

Prethodno je Palmer pokušao pokrenuti projekt Titanic 2012. i 2018. godine, iako su u oba navrata inicijative bile zakočene zbog problema s finansiranjem, dok trenutni projekt nema datum početka rada.

Britanski brod Titanic potonuo je u noći 14. aprila 1912. tokom svog prvog putovanja za New York kada se sudario s santom leda, pri čemu je poginulo približno 1500 ljudi. Ovu je tragediju na filmsko platno prenio reditelj James Cameron kroz film 'Titanic' 1997., s pričom temeljenom na stvarnim događajima u stilu 'Romea i Julije', jer je zabilježila romansu između Jacka (Leonardo di Caprio), mladića iz niže klase i Rose (Kate Winslet), bogate tinejdžerke, čije su se sudbine slučajno ukrstile na tom brodu.