Bivši ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević poslao je otvoreno pismo kantonalnom premijeru Nihadu Uku kojem je odmah na početku “staje na muku”.

“Vodio sam Ministarstvo u tvojoj Vladi, a tebe su vodili drugi i sada imamo šta imamo. To što imamo, bolje da nemamo, jer nisi htio da čuješ onoga ko ti daje informacije iz Ministarstva, već si slušao one koji ni sebi, a kamoli tebi žele dobro. Da skratim: Za subvencioniranje mladih sam ti rekao da će nedostajati novca i ti nisi tražio novac već razlog zašto se toliko mladih prijavilo na javni poziv. Tebi rekli da okriviš ministra, ali tragovi komunikacije postoje da si bio obaviješten. Za zagađeni zrak ja pisao otvorena pisma za smanjenje cijene gasa, tebi bilo smiješno. Tebi govorili, pusti ba njega, a ja na 35 stepeni Celzijusa, usred augusta, tražio manju cijenu gasa i javno najavio šta će biti ove zime (još nije ni počela). Tebi šega bilo, a sada imamo šta imamo. Bit će još gore”, naveo je Bečarević.

Kako je dodao, cijena gasa na holandskoj berzi je 340 USD/1000 m3, a Sarajevo plaća dobavljaču 470 USD.

“Ja otišao iz Vlade, a ti dopustio da se iz već usvojenog Plana interventnih mjera izbaci online nastava kao mjera prilikom proglašenja epizode uzbune. Na Vladi usvojili, a ti izbacio iz plana. Kakav moraš biti čovjek da djeci Sarajeva to radiš. Kao dokaz pusti raspravu s Vlade KS o ovoj tački dnevnog reda ili originalni Plan dostavljen iz Ministarstva. Ja ti govorio i pisao da pada potrošnja gasa u Sarajevu i da ćemo imati ovo što imamo. Ja javno pisao da su kadrovska rješenja u gasu katastrofalna, ti ih nagradio boljim mjestima. Ja ti se žalio na zagađeni zrak i ‘miris’ u mahalama, ti mi napisao ‘ližite obuću’. Ja ti saopćio u aprilu 2023. da neće biti dovoljno novca za 2024. godinu, tebi bilo smiješno, a sad želiš da prodaš imovinu KS kako bi povećao prihode”, istakao je.

Almir Bečarević je podsjetio Uka da mu je govorio kako on nije za premijera jer ga, prema njegovim riječimna, “prave poslušnikom, a ne premijerom”.

“Dobar si čovjek, i to ti rekoh, ali tvoj domet je daleko ispod mjesta premijera. Na kraju, sada ćemo zajedno svi mi lizati promašaje na koje si bio upozoren, ali nisi reagovao na vrijeme, jer premijer reaguje, a ne bude poslušnik. P. S. Gdje ti je sad ministar s CIPS prijavom koji dodir sa energetikom ima samo preko prekidača za svjetlo i koji se ušutio jer ide sa devizom – samo da ne puca”, zaključak je bivšeg ministra u Vladi KS.