Oko je jedan od najvažnijih organa koji sudjeluju u procesu spoznavanja. Poznato je da je u središtu vidljivog dijela ovog organa zjenica. No, kako se zove ona bijela tvar koja okružuje zjenicu? Na ovaj upit često se mogu čuti različiti odgovori: od bijelog, bjeline, ali i nerijetko beonjače, ali i bionjače. Zanimljivo, djeca kažu da ne kažu nikako! Kod nemalog broja izvornih govornika može se čuti beonjača, a rječnici bosanskog jezika navode oblik bionjača, u skladu s pravilom da se jat ispred o mijenja u i, odakle dolazi ispravan i standardan oblik bionjača.

Dok negadljivi gurmani, kad jedu oko iz glavuše, kažu da jedu samo bionjaču, pošto se zjenica ne jede, u Hercegovini, kad žele naglasiti značaj čuvanja zdravlja očiju, kaže se: „Nije oko doratovo prkno!“

***

Dr. sc. Alen Kalajdžija naučni je savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, u kojem je obavljao i funkciju direktora u dvama mandatima. Njegova područja zanimanja jesu lingvistika i historija jezika. Do sada je ukupno objavio 72 rada, uključujući izvorne naučne članke, stručne radove i prikaze, a istovremeno je učestvovao na 54 domaće i međunarodne naučne i stručne konferencije, simpozija i okrugla stola, od čega su 25 učestvovanja od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika. Učestvovao je na više od 60 stručnih tribina i promocija izdanja iz oblasti bosnistike. Urednik je više od 20 izdanja Instituta za jezik, od čega je u 14 izdanja bilo od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika, te je bio recenzent niza različitih naučnih i stručnih djela iz oblasti bosnistike.