U standardnom bosanskom jeziku vodi se računa o leksemama koje imaju prednost ili su preporučene, iako je pitanje normativne leksikologije najklizaviji teren za definiranje ovog dijela norme. U nekim stilovima pojavljuju se oblici *dejstvo, *dejstvovati, *dejstvovanje i sl. (npr. neželjena dejstva lijeka ili: dejstvovanje neprijateljske artiljerije), pri čemu su u bosanskoj normi preporučeni oblici djelovanje ili djelovati, kao što je to urađeno i u hrvatskom standardu.

Razlog izbjegavanja oblika s *dejstv- jeste taj što on vodi porijeklo iz ruskog jezika i što je ova leksema zauzela snažnu poziciju u srpskoj jezičkoj praksi, tako da se u nekim hrvatskim priručnicima označava kao srbizam. Zbog toga se u bosanskoj praksi ponegdje mogu evidentirati čak nepravilni oblici s *djejstv-, nastali zapravo iz oblika *dějstv- (*djejstvo, *djejstvovanje, *djejstvovati).

Naime, u ijekavskom standardu poznato je fonetsko pravilo u kojem se jat ispred j reflektira u i (npr. vějati > vijati; grějati > grijati), te je u tom smislu bolje upotrijebiti oblik *dejstvo negoli *djejstvo, što se eventualno može pravdati tzv. leksičkim ekavizmom.

Da ne govorimo šta bismo s *dijstvom! Međutim, u biranoj upotrebi jezika svakako je najbolje upotrijebiti preporučene oblike: djelovati, djelovanje i sl., a drugo je pitanje jesu li navedeni primjeri potpuni leksički sinonimi i ima li mjesta za njihovo apsolutno mijenjanje.    

+++

Dr. sc. Alen Kalajdžija naučni je savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, u kojem je obavljao i funkciju direktora u dvama mandatima. Njegova područja zanimanja jesu lingvistika i historija jezika. Do sada je ukupno objavio 72 rada, uključujući izvorne naučne članke, stručne radove i prikaze, a istovremeno je učestvovao na 54 domaće i međunarodne naučne i stručne konferencije, simpozija i okrugla stola, od čega su 25 učestvovanja od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika. Učestvovao je na više od 60 stručnih tribina i promocija izdanja iz oblasti bosnistike. Urednik je više od 20 izdanja Instituta za jezik, od čega je u 14 izdanja bilo od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika, te je bio recenzent niza različitih naučnih i stručnih djela iz oblasti bosnistike.