Ima govora u kojima se može čuti kako neko manje čeljade, usljed plača najčešće, a nekad i usljed smijanja – ali znatno rjeđe, ostane bez daha, pa se za takav slučaj obično u Bosni kaže zacehnuti se ili zakocehnuti se, dok će se u nekim drugim jezičkim tradicijama ustanoviti oblik bez h, tj. zacenuti ili zakocenuti, iako rječnici uglavnom ne bilježe ovaj drugi oblik.

Prema Skoku, korijenska morfema dovodi se u vezu sa zabilježenim stsl. *cěpěniti, što ima veze s glagolom „ukočiti se“. Prema tome, oblik zakocehnuti izveden je iz morfema: za-ko-ceh-nu-ti, gdje je h analoškog porijekla u korijenskoj morfemi, nakon što je u skupini -pn-, pošto je ispao prvi element, došlo do analoškog umetanja suglasnika -h-.

Zacehnuti i zakocehnuti markirane su lekseme, ali ne zbog svoga oblika, koliko li prije svega zbog odražavanja vanjezičke korelacije u kojoj se može izgubiti dah, a što zna biti posebno opasno i strašno kad su djeca u pitanju.

Zato se stari vazda plaše da se dijete ne zakocehne, ne dao Bog!   

+++

Dr. sc. Alen Kalajdžija naučni je savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, u kojem je obavljao i funkciju direktora u dvama mandatima. Njegova područja zanimanja jesu lingvistika i historija jezika. Do sada je ukupno objavio 72 rada, uključujući izvorne naučne članke, stručne radove i prikaze, a istovremeno je učestvovao na 54 domaće i međunarodne naučne i stručne konferencije, simpozija i okrugla stola, od čega su 25 učestvovanja od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika. Učestvovao je na više od 60 stručnih tribina i promocija izdanja iz oblasti bosnistike. Urednik je više od 20 izdanja Instituta za jezik, od čega je u 14 izdanja bilo od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika, te je bio recenzent niza različitih naučnih i stručnih djela iz oblasti bosnistike.