Sarajevo Film Festival ove godine slavi značajan jubilej - 30. godina postojanja. Od 16. do 23. augusta, publiku očekuju brojna iznenađenja, zanimljivi gosti, kao i uvijek bogati programi.

Na današnjoj press konferenciji koja je upriličena u kinu Meeting Pointu u Sarajevu direktor Jovan Marjanović istakao je da pripreme za festival traju od momenta kada se prošlogodišnji završio, i da publika i posjetioci bh. prijestolnice mogu očekivati osam dana dobre zabave, dobrih filmova i popratnih programa.

Obznanio je i ime ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva i programa "Posvećeno". U pitanju je palestinski reditelj Elia Suleiman, javlja Faktor.

- Imamo nekoliko vijesti kako teku pripreme 30. izdanja Sarajevo Film Festivala. Prva je potpisivanje ugovora i nastavak petogodišnje saradnje sa našim glavnim pokroviteljem festivala Unicredit bankom. Pripreme za festival su u toku, pristižu prijave za filmove, naš tim vrijedno gleda filmove. Ova godina donosi jako puno zanimljivih filmova. Bit će i jako puno domaćeg sadržaja. Vjerujem da ćemo imati jako kvalitetan broj filmova na festivalu. Program Posvećeno i Počasno Srce Sarajeva bit će dodijeljeno palestinskom reditelju Eliju Suleimanu. Mislim da je apsolutno zaslužio Počasno Srce Sarajeva koje su primila najveća svjetska imena - kazao je Marjanović i dodao: 

- Imat ćemo priliku da pogledamo sve njegove filmove, on će imati veliko otvoreno predavanje za sve zainteresirane. Imat ćemo specijalne izložbe i filmski program gdje ćemo se posjetiti proteklih 30 godina. Imat ćemo i neke nove lokacije. Nastavljamo sa projekcijama kako u Mostaru tako i u Tuzli.