Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić uputila je jutros Gradskom vijeću prijedlog odluke o obustavi projekcija na fasadi Vijećnice.

“Vijećnica pored toga što je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, ona je simbol duhovne vitalnosti i otpora. U posljednje vrijeme potpuno je zanemarena njena vrijednost i pretvorena je u zid za oglašavanje sadržaja od komercijalnih do političkih”, navela je Karić na Twitteru.

U sklopu odluke predložila je, kako kaže, izuzetke od obustave, a u koje se svrstavaju nacionalni praznici države Bosne i Hercegovine i njen glavni grad te obilježavanja utvrđena kalendarom Grada Sarajeva, kao što su: Dan opsade Grada Sarajeva, Dan Grada Sarajeva, Dan sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu, Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Dan sjećanja na žrtve zločina protiv čovječnosti u Prijedoru i njegovoj okolini.

U ovom gradu postoje mnogi objekti koji se mogu koristiti za osvjetljavanja, a Vijećnicu treba ostaviti na miru i uživati u njenoj ljepoti, zaključuje gradonačelnica Sarajeva.

Ovaj prijedlog uslijedio je nakon što je gradonačelnica odbila zahtjeve Ambasade Izraela i Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa za osvjetljavanje Vijećnice.