Nakon što je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podnijela prijavu Federalnoj upravi policije protiv izvršnog direktora mostarskog Aluminija Amira Grossa Kabirija, državljanina Izraela, zbog online maltretiranja, Federalna uprava policije počela je s prikupljanjem dokaza u ovom slučaju, odgovoreno je Faktoru iz ove policijske agencije.

“Informiramo vas da je Federalna uprava policije zaprimila navedenu prijavu, koju je u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku proslijedila nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo. Također Vas informiramo da je Federalna uprava policije započela s prikupljanjem dokaza”, naveli su u odgovoru iz FUP-a, nakon što im je Faktor uputio dopis s pitanjem šta je urađeno u vezi s prijavom gradonačelnice Karić.

Iz FUP-a su kazali da do trenutka pisanja odgovora Amir Gross Kabiri nije bio ispitan od FUP-a u svojstvu osumnjičenog.

Karić je informirala javnost da je bila prinuđena podnijeti prijavu protiv Kabirija zbog višemjesečnog i svakodnevnog uznemiravanja na društvenim mrežama.

Na meti Kabirija našla se kada nije dozvolila da se za potrebe obilježavanja Dana države Izrael prekrije ploča na Vijećnici, na kojoj stoji ko ju je zapalio tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu, te nije prihvatila još nekoliko zahtjeva koje je smatrala provokativnim.

Napadi su, kako je kazala, postali brutalniji u trenutku kada je javno osudila ubijanje nedužnih civila u Palestini, ali i ubijanje nedužnih civila u Izraelu.

“Od toga dana Amir Gross Kabiri što javno, što tajno-u inbox mojih društvenih mreža šalje fotografije ubijene djece, optužuje me da podržavam Hamas, osuđuje moju osudu ubijanja nedužnih u Gazi. Svojim objavama motiviše i poziva svoje pristalice da rade isto što i on. Videa i fotografije brutalnih ubistava i zlostavljanja dijeli i šalje meni lično uz poruke koje sam shvatila kao prijetnju po sigurnost ne samo mene lično, već i moje porodice, poručujući mi u njima da će mi ‘historija suditi vrlo brzo’, te da mi se moji stavovi ‘neće oprostiti’ itd”, – navela je Karić, dodavši da se zbog svega toga osjećala ugroženo, uplašeno, najviše za njeno trogodišnje dijete.

Kontroverzni izraelski biznismen Amir Gross Kabiri se od početka genocida nad Palestincima na društvenim mrežama oglašavao s radiklanim izjavama o tome kako po Gazi treba tuči “bez milosti” i “bez obzira na posljedice”.

(Faktor/Stav)