Premijer Kosova Albin Kurti zatražio je jučer u Atini od grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa da Grčka prizna Kosovo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Vlade Kosova, premijer Kurti je izjavio da Grčka i Kosovo treba da ojačaju svoje nezavisne odnose zbog duge zajedničke historije, zajedničkog cilja mira i bezbjednosti na Balkanu i duge zajedničke budućnosti.

"Kosovo želi da se nadogradi na postojeće historijske veze između dva naroda i da unaprijedi odnose s Grčkom, kao važnim elementom za dugoročnu regionalnu stabilnost", rekao je Kurti.

Kurti je zatražio da se Grčka pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo.

Zahvalio se na podršci i konstruktivnom odnosu prema Kosovu, što je, kako kaže, Grčka posebno pokazala posljednjih meseci, pružanjem podrške u korist liberalizacije viznog režima za građane Kosova i zalaganjem za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kosovski premijer je informirao grčkog kolegu o dostignućima Vlade Kosova u prvih 100 dana, uključujući dobro upravljanje pandemijom COVID-19.

Na sastanku, premijer Mitsotakis je ponovio posvećenost Grčke promociji i daljem jačanju saradnje između dvije zemlje u okviru promocije evropske perspektive Zapadnog Balkana. Tokom sastanka razgovarano je i o povećanju bilateralnih ekonomskih odnosa između Kosova i Grčke.

Kosovski premijer na poziv grčkog premijera Mitsotakisa učestvuje na okruglom stolu s Vladom Grčke u Atini. Ovom okruglom stolu, 25. po redu, koji organiziraju Vlada Grčke i prestižni britanski The Economist, prisustvuju premijeri i ministri raznih zemalja, vladini zvaničnici, donosioci odluka, rukovodioci korporacija i akademici.

Na temu "Od socijalnog distanciranja do socijalne solidarnosti", okrugli sto je prostor za dijalog o pitanjima koja definiraju svijet, zasnovan na iskustvima država suočenih s pandemijom COVID-19 i zajedničkim naporima za stabilnije i ravnopravnije društvo.