Zapadni sport pripada Arapima. Manchester City, aktuelni osvajač Lige prvaka, pripada kraljevskoj arapskoj porodici, "pola" evropskih fudbalskih klubova u vlasništvu je Arapa, Rafa Nadal je teniski ambasador saudijske Arabije, Formula 1 odlučuje se u Perzijskom zaljevu, s utrkama u Bahreinu, Saudijskoj Arabiji, Kataru i Abu Dhabiju; Posljednje svjetsko prvenstvo u plivanju, prije mjesec i po, bilo je u Dohi, a tvorevina LIV Golfa, finansirana od strane Saudijaca, uspjela je uvući Španca Jona Rahma za više od 500 miliona dolara.

Čak i teškaška borba stoljeća (još jedna) između Engleza Tysona Furyja i Ukrajinca Oleksandra Usyka održat će se 18. maja u Rijadu, a ne u Las Vegasu, desetljećima svjetskom epicentru boksa. Ostala je još granica koju treba prijeći, ona evropske košarke, ali prošle je sedmice napravljen posljednji korak ka tome, analizira ABC.

Tim iz Dubaija, glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata, ući će u evropsku košarku u sezoni 2024.-25. Na stari kontinent će izaći kroz Jadransku ligu (ABA), u kojoj sudjeluju ekipe s prostora bivše Jugoslavije, nakon što je jednom klubu iz Dubaija odobreno učestvovanje slijedeće tri sezone u zamjenu za više od četiri miliona eura godišnje.

Od jedanaest klubova koji igraju u ovoj ligi svi su glasali "za" osim crnogorske Budućnosti koja je bila suzdržana i srbijanskog Partizana koji je odbio. Ovo je bio posljednji korak za Arape da dobiju mogućnost nastupa u međunarodnim takmičenjima, a sada samo treba čekati kada će službeno ući u ekosistem Eurolige.

Ekipa Dubaija u sezoni 2024-25 igrat će u Eurokupu, srebrnoj kategoriji evropske košarke. Konačni skok u elitu dogodit će se, teoretski, 2025.-26., također odlukom zvaničnika lige. Unatoč tome što nema sportskih zasluga, svake godine, i Euroliga i Eurokup, daju pozivnice timovima i očekivano će jedan od njih otići u ka Zaljevu.

Desant arapske ekipe na evropsku košarku kuhao se mjesecima. Već u novembru na sastanku je odobren ekonomski okvir za osnivanje nove ekipe sa sjedištem na Bliskom istoku, a u januaru je glavni izvršni direktor Eurolige, Litvanac Paulius Motiejunas, uvjeravao da su mogućnosti kluba iz Emirata bile na 50%.

A sada, tek nešto više od mjesec dana kasnije, bliže se službenom sporazumu koji će platiti petrodolarima (šuška se da će Liga u šest godina u džep spremiti više od 70 miliona eura). Naravno, bit će potrebna jednoglasnost među jedanaest osnivača Eurolige da bi operacija urodila plodom, ali sada kada su prevladane sumnje Maccabija iz Tel Aviva, sve govori da će to biti prije nego kasnije.

Glavni razlog je taj što najbolja liga u sportu, NBA, ima tako golemu ekonomsku samodostatnost da nikada nije trebala novac sa Istoka da bi opstala. Zapravo, sjevernoamerička liga išla je samo u Perzijski zaljev kako bi odigrala neke predsezonske prijateljske utakmice od 2021. No stvari su se počele mijenjati nakon prvog NBA kupa, 'In-Season Tournament' , održanog prošlog decembra, koji je bio sponzoriran od strane Emirates Airlinesa. Nadalje, Svjetsko prvenstvo 2027. igrat će se u Kataru. Nekoliko naznaka koje su, nedvosmisleno, upućivale na Euroligu.

Međutim, ova kretanja ureda ne zadovoljavaju sve. Jorge Garbajosa, španska košarkaška legenda, bivši predsjednik tamošnjeg Saveza i sadašnji predsjednik FIBA-e Europe, jedan je od najkritičnijih po pitanju te mogućnosti. «Ne sviđa mi se što ekipa iz drugog mjesta može doći na natjecanje na našem kontinentu. To je Euroliga. U principu mi to nema smisla," rekao je Madriđanin prošlog mjeseca.

Utjecaj Bliskog istoka, međutim, ne planira stati samo na uključivanju tima u kontinentalna takmičenja. Euroliga također ima na stolu ponudu Abu Dhabija od 75 miliona eura za slijedeća tri izdanja Final Foura koji će se održati pod njegovim krovom, čime bi Berlin postao posljednji europski grad koji će ugostiti finalnu fazu barem do 2028. Cifra koju nude iz ovog emirata je astronomska, jer je njemačka prijestolnica ove sezone platila četiri miliona za domaćinstvo Final Foura, a to je najveća cifra ikada plaćena za događaj. Svijet se mijenja, a ni košarka nije ništa drugačija.