Kako je bosanski derivabilan jezik, to se u nekim slučajevima ne može šale pronaći zajednička baza ili komponenta koja povezuje neke lekseme. Tako se među tim primjerima mogu ekscerpirati riječi kao što su leptir, netopir i vampir. Iako su etimologije donekle sporne, neće biti zgoreg pokušati objasniti vezu među spomenutim leksemama. Najprije, treba istaći da se korijen riječi – pir nalazi u navedenim trima riječima.

Ova leksema dovodi se u vezu s glagolom piriti, raspiriti, raspirivati, što ima veze sa stvaranjem zračne struje koja nastaje pomoću krila, lepetanjem, pa se stoga upotrebljava i onda kada treba rasplamsati vatru potpirivanjem, raspirivanjem, pojačavanjem zračne struje koja potpomaže sagorijevanje vatre. Izvjesno je da ovaj oblik ima semantičku poveznicu s glagolom puhati, gdje dolazi do promjene odnosa s i h, gdje s prelazi u r po zakonu rotacizma, dajući pir od starijeg *pyr. U tom smislu, poveznica netopira, vampira i ustvari *letpira (mada je izvjesno da i lepir ima svoje mjesto, naročito u sistemu narodnih govora) jeste sastavna morfema -pir.

Netopir je regionalna leksema koja je slabije raširena u Bosni, koja ja inače prisutna u nekim slavenskim jezicima, a zamijenila ju je leksema tursko-bosanske tvorbe – šišmiš. Element neto- u vezi je s riječima kojima se u ie. jezicima označava noć, pa etimologija netopira ustvari znači „noćni letač“, tj. onaj koji po noći stvara pirenje, puhanje krilima, leteći na taj način.

Leksema vampir također sadrži element -pir, a element vam- nastao je od van-, gdje ovaj element značenja nema veze s onim što je vani, spoljno, već je riječ o nazalu zadnjeg reda kojem je dodano protetsko v-, vjerovatno u kontaktu s drugim balkanskim jezicima. U svakom slučaju, vampir je „izgleda“ onaj koji proizvodi vjetar prilikom kretanja. Leptir je vjerovatno nastao od *letpir, gdje element let- može imati veze s letenjem, a za -pir je već rečeno.

Prema tom razumijevanju, *letpir se mogao razviti u metatezi suglasnika t i p, dajući leptir, ili se moglo desiti da -t- ispadne u navedenoj poziciji: lepir. Neki etimolozi leptir dovode u vezu s lep-tir, gdje je lep- u vezi s lepetati, što znači zamahivati krilima, a element -tir da je nastao os starijeg *-p'tyr, što ima poveznicu s oblikom ptica, a što je ipak teško dokazivo. Navedeno mišljenje, dakle, nije posve sigurno, kao što je otvoreno pitanje i s oblikom letpir, iako je ovaj oblik pravilniji i uvjetno kazano logičniji.

Treba se čuvati vampira i netopira, a lep(t)iru – danjskom ili noćnom – bujrum!