Ponukan bjesomučnim ubijanjem ljudskog dostojanstva u pojasu Gaze u Palestini i činjenicom da se čovječanstvo guši u zagrljaju kataklizmičnog sunovrata etike, kulture i civilizacije pred očima cijelog svijeta u live prijenosu koji nije nimalo lahko gledati, prosječan čovjek danas je nemoćni svjedok duha arogancije koji se može imenovati sintagmom cinizam cionizma.

Leksema cinizam povezana je sa starogrčkim filozofskim pristupom i mišljenjem prema kojem je osnovna vrlina vrhunskog dobra zasnovana na okretanju čovjeka prirodi i prirodnom, s namjerom i faktičkim odbacivanjem svih društveno ustanovljenih normi. U savremenom poimanju ovog pojma ipak dominira značenje prema kojem cinizam podrazumijeva izrugivanje svih etičkih principa i društvenih konvencija i normi, s izraženom drskošću ironične suprotstavljenosti etičkim i društvenim normama, a osoba koja svojim stavovima i načinom mišljenja odražava značenje cinizma kao svojevrsni životni stav naziva se cinik.

Leksema cionizam označava filozofski te kulturni i politički pokret s ciljem uspostavljanja židovske države na području Palestine, uz homogenizaciju jevrejske zajednice u svijetu koja će čuvati identitet i biti suprotstavljena svakom obliku asimilacije izvan matičnog područja.

Inače se cionizam veže za brdo Sion (Cion), koje se navodno veže za drevno ime Jerusalema, a na kojem se nalazio mezar Davuda, a. s., i gdje se desila Isusova posljednja večera, metonimijski se odnoseći na zavjet stvaranja izraelske države.

Sintagma cinizam cionizma nedvosmisleno se podudara s katastrofalnom humanitarnom situacijom u Gazi i gaženjem elementarnih principa ljudskih prava, sloboda, zakona i humanosti. Čini se kao da u pozadini svega stoji strašna strana isforsirane ideologije i mračna podloga zastranjenog vjerskog fanatizma pa i okultizma.

+++

Dr. sc. Alen Kalajdžija naučni je savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, u kojem je obavljao i funkciju direktora u dvama mandatima. Njegova područja zanimanja jesu lingvistika i historija jezika. Do sada je ukupno objavio 72 rada, uključujući izvorne naučne članke, stručne radove i prikaze, a istovremeno je učestvovao na 54 domaće i međunarodne naučne i stručne konferencije, simpozija i okrugla stola, od čega su 25 učestvovanja od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika. Učestvovao je na više od 60 stručnih tribina i promocija izdanja iz oblasti bosnistike. Urednik je više od 20 izdanja Instituta za jezik, od čega je u 14 izdanja bilo od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika, te je bio recenzent niza različitih naučnih i stručnih djela iz oblasti bosnistike.