Koalicija "Crni petak" odlučila je da neće potpisati koalicioni sporazum 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, odnosno na dan rasprodaje poznat kao "Crni petak". Odlučili su parafiranje ovog dokumenta ostaviti za koji dan kasnije – 29. novembar – koji se opet nekada obilježavao kao Dan Republike u bivšoj Jugoslaviji. To je inače bio praznik kojim se obilježavalo 2. zasjedanje AVNOJ-a, na kojem je utemeljen federalni ustroj Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Upravo je o potpisivanju ovog dokumenta sinoć u "Dnevniku D" Federalne televizije govorio Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, istakavši da je riječ o "općem sporazumu" podijeljenom na tri dijela. Naglasio je i to da će plan i program rada biti usaglašen prije imenovanja Vlade FBiH te da na tome rade. I ono najinteresantnije – potvrdio je sumnje predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da je tekst koalicionog sporazuma, koje kani potpisati, osim NiP-a, Socijaldemokratska partija, Naša stranka, Stranka za BiH, Za nove generacije, Narodni evropski savez, Pokret demokratske akcije i Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, pisan u kuhinjama Hrvatske demokratske zajednice BiH.

"Velikim dijelom jeste, nešto smo mi. Vidio sam da se bunio na hrvatski jezik, koji je jedan od službenih jezika u BiH, ali je zaboravio da je takav isti potpisao u Mostaru", potvrdio je bivši košarkaš u "Dnevniku D" i brzinom svjetlosti skrenuo s teme.

Elmedin Konaković, koji voli "liderisati procesima", ovaj put liderisanje u potpunosti je pustio u ruke čovjeka koji se zalaže za tzv. treći entitet. I to javno priznaje, uživo tokom televizijskog gostovanja. Ono što probosanski orijentirane stanovnike naše države zanima upravo su detalji ovog sporazuma, posebno ona tačka koja se veže za izmjene Izbornog zakona koja, sasvim je jasno, i dalje ostaje pri samom vrhu prioriteta Dragana Čovića, pa i svih stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor. No sudeći prema Dininoj izjavi, čini se da su stranke "osmorke" pristale na sve samo kako bi došle pet minuta na vlast, čak i na prodaju domovine. Svakako je presedan u političkoj praksi da jedna politička stranka u devetočlanoj koaliciji piše koalicioni sporazum i bukvalno ga nameće svima ostalim.

Pošto je predsjednik NiP-a rekao da su "nešto" i oni zahtjevali, čisto je kao suza o čemu se tu radi – raspodjeli fotelja. I dok Dragan Čović fura ka ostvarivanju onoga što u prvoj polovini 1990-ih godina nije uspjelo, interesna koalicija sastavljena od osam gladnih usta traži svoj tal u preduzećima u javnom vlasništvu kako bi nastaviti "uspješnu priču" iz Sarajeva. Da HDZ BiH nije i da neće mijenjati svoj politički kurs najbolje dokazuje vijest koja nam dolazi iz Novog Travnika, u kojem je načelnik Stjepan Dujo uputio prijedlog Općinskom vijeću da se zahtjev SDA o skidanju zastave tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne postavljene na jarbolima duž puteva u toj općini uopće i ne razmatra. Kako god bilo, teško je neke stvari objasniti gladnom čovjeku i čovjeku kojem je Wikipedija mjerilo nauke.