Ramazan je deveti mjesec islamskog kalendara i jedan je od najznačajnijih mjeseci u islamskoj vjeri. Tokom ovog mjeseca muslimani širom svijeta poste od zore do zalaska sunca, uzdržavajući se od hrane, pića i drugih fizičkih potreba. Ramazan je vrijeme razmišljanja, molitve i dobrih djela i ima veliku važnost u islamskoj tradiciji.

Historija ramazana seže u rane godine islama, kada je Poslanik Muhamed primio svoju prvu objavu od Allaha. Objava je primljena tokom mjeseca ramazana i označila je početak nove ere u islamskoj historiji. Od tog trenutka nadalje, ramazan je postao sveti mjesec za muslimane i smatran je kao vrijeme duhovnog čišćenja i predanosti.

Praksa posta tokom ramazana prvi put je uspostavljena druge godine nakon preseljenja Poslanika iz Meke u Medinu. Objava Kur'ana, svete knjige islama, također je završena tokom ramazana. Ovi su događaji pomogli da se učvrsti važnost ramazana u islamskoj tradiciji i od tada ga obilježavaju muslimani širom svijeta.

Ramazan, islamski sveti mjesec posta, muslimani širom svijeta poštuju i slave više od 14 stoljeća. U sedmom stoljeću, Poslanik Muhamed je izjavio da je islam izgrađen na pet stubova i da je post u ramazanu jedan od njih. Danas gotovo četvrtina svjetske populacije posti tokom dana ramazana, mjeseca u kojem je sveta knjiga islama, Kuran, objavljena Poslaniku.

Porijeklo ramazana može se pratiti do ranih godina islama, koji je utemeljen na Arapskom poluotoku u 7. stoljeću nove ere. Utemeljitelj islama, Poslanik Muhamed a.s. primio je prvu objavu od Allaha tokom mjeseca ramazana, čime je započela nova era u islamskoj historiji.

Tokom ovog otkrivenja, koje se dogodilo 610. godine, Muhameda je posjetio melek Džibril koji mu je izgovorio prve rečenice Kur'ana, svete knjige islama. Ovaj događaj poznat je kao Lejletul-kadr i smatra se jednim od najvažnijih trenutaka u islamskoj historiji.

Objava Kur'ana trajala je 23 godine, tokom kojih je Poslanik Muhamed propovijedao učenje islama ljudima Meke i Medine. Kur'an sadrži smjernice o svim aspektima života, uključujući vjerska, društvena i etička pitanja, a njegova se učenja smatraju kamenom temeljcem islamske vjere i prakse.

Tokom druge godine nakon preseljenja Poslanika Muhameda iz Meke u Medinu, poznate kao Hidžra, ustanovljena je praksa posta tokom Ramazana. Kur'an zapovijeda muslimanima da poste tijekom ovog mjeseca, uzdržavajući se od hrane, pića i drugih fizičkih potreba od zore do zalaska sunca. Ovaj čin posta ima za cilj promovirati duhovno pročišćenje, samodisciplinu i predanost Allahu.

Mjesec ramazan od tada obilježavaju muslimani i smatra se jednim od pet stubova islama, uz vjeru, molitvu, dobročinstvo i hodočašće u Meku. Osim posta, muslimani se za vrijeme ramazana bave i dodatnim ibadetima, kao što su učenje Kur'ana, prisustvovanje namazima i činjenje dobrotvornih djela.

Tokom stoljeća, ramazan je postao vrijeme zajednice i zajedništva, jer se muslimani širom svijeta okupljaju sa porodicom i prijateljima kako bi zajedno prekinuli post. U mnogim zemljama, posebni ramazanski šatori postavljeni su za posluživanje iftara onima kojima je to potrebno, a dobrotvorne donacije često se daju tokom ovog mjeseca kako bi se pomoglo onima koji su manje sretni.

Čin posta tokom Ramazana ima nekoliko svrha u islamskoj tradiciji. Prvo, to je način pročišćavanja tijela i duše, uzdržavanjem od fizičkih potreba i fokusiranjem na duhovni rast. Drugo, to je način da se pokaže solidarnost s onima koji su manje sretni, tako što će privremeno osjetiti glad i žeđ. Konačno, to je način da se učvrsti vjera i veza sa Allahom, posvećujući se namazu i dobrim djelima.

Ramazan je mjesec od velikog značaja u islamskoj tradiciji, a muslimani širom svijeta ga obilježavaju više od 1400 godina. Čin posta tokom ovog mjeseca služi u nekoliko duhovnih, društvenih i dobrotvornih svrha, a to je vrijeme velikog razmišljanja, molitve i dobrih djela. Ramazan je vrijeme za jačanje vjere i povezanosti s Allahom, važan dio islamske tradicije.