Njemački Deutsche Welle u ponedjeljak je objavio da kod njemačkih političara "izlazi na vidjelo strah od tektonskih promjena" u Hrvatskoj u slučaju Milanovićeve pobjede, a predsjednik je na to poručio da njega zabrinjava politika Berlina prema Bosni i Hercegovini. 

"Ja sam zabrinut. Ne da sam zabrinut, nego sam prilično oneraspoložen politikom koju gluplji u Berlinu, ima pametnijih i glupljih, vode recimo prema regiji, prema BiH, koja je izrazito protivna hrvatskim interesima i interesima Zagreba, Hrvata u BiH, ali baš je izrazito protivna", rekao je hrvatski predsjednik novinarima u Koprivnici. 

Dodao je da nije hrvatski etnički nacionalist, kao i da "nikakva zeleno-crvena policija u Berlinu koja mašta o boljem svijetu neće raditi na štetu Hrvatske". 

"Hrvatska će u Europskom vijeću, u kojoj ću je predstavljati ja, imati vrlo jasan stav. To ne može. To ne može pod ovu i ovu cijenu. Nećete raditi idiote od nas", rekao je Milanović.

Plenkovića je opisao perfidnim, ciničnim i nemarnim i rekao da je "gadljivo" što premijer u utorak boravi u Mostaru. 

"Ti za te ljude nisi napravio ništa od onoga što si mogao. Nekad se nije moglo napraviti. Nekad je bio rat, bilo je opasno. Sada se može napraviti", dodao je. 

Politico je objavio da se Plenkovića spominje kao kandidata za šefa Europske komisije. 

"Ako takvog čovjeka, ako takav tip, s ovakvim backlog-om, s ovakvom anamnezom bolesti u vođenju jedne države može konkurirati za predsjednika Europske komisije, onda može svatko", smatra Milanović. 

Milanović je dodao da se Plenkovića ne bi spominjalo kao kandidata za neku funkciju da je imao čvrsti stav koji se Berlinu, Parizu ili drugima ne bi dopao. 

Na pitanje da pojasni svoj stav o ratu u Ukrajini i ponašanju Hrvatske po tom pitanju, Milanović se pozvao na anketu po kojoj većina Hrvata ne podržava obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj i rekao da se Hrvatska u to pitanje, kao i u stanje na Bliskom istoku, ne bi trebala petljati "jer smo mali i nedovoljno jaki za to", prenosi Hina.