Prije nekog vremena mogao se gledati politički duel dvoje mladih ljudi, političkih rivala, kako argumentiraju svoje stavove u odbrani svojih teza i iznošenju činjenica. Sve je bilo na izuzetno visokom i iskrenom nivou.

Ono što nisam mogao ne primijetiti jeste korištenje specifične bosanske leksike razgovornog stila koja je potpuno adekvatno našla svoje mjesto u javnom političkom diskursu. Navedeni jezički primjeri pokazali su snagu takve leksike koja u neočekivanom kontekstu pokazuje svoju stilsku potenciju, markiranost i ekspresivnost, dok su učesnici svojim ležernim odnosom pokazali da nisu jezički iskompleksirani.

Sjećam se da su spomenuti politički oponenti naveli frazemu doći tobe, što bi u doslovnom smislu značilo pokajati se, ali i „vratiti se na ispravan kolosijek“, ili žargonski „curiknuti se“. Također, sjećam se da je u govoru upotrijebljena i dekomponirana struktura imati nijet, tj. namjeravati, kao i izraz munafik, što znači licemjer, dvoličnjak, hipokrit, svojevrsni glumac, odnoseći se na političke munafike, izrazito markiranu leksemu u našem javnom prostoru. A bilo je tu još zanimljivosti...

Ono što se može zaključiti jeste da ovi aktivisti nemaju političkog munafikluka, tj. nifaka, da imaju dobar nijet i da u diskusiji pokazuju nadu da će utjecati na zajednicu da kolektivno dođe tobe.

***

Dr. sc. Alen Kalajdžija naučni je savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, u kojem je obavljao i funkciju direktora u dvama mandatima. Njegova područja zanimanja jesu lingvistika i historija jezika. Do sada je ukupno objavio 72 rada, uključujući izvorne naučne članke, stručne radove i prikaze, a istovremeno je učestvovao na 54 domaće i međunarodne naučne i stručne konferencije, simpozija i okrugla stola, od čega su 25 učestvovanja od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika. Učestvovao je na više od 60 stručnih tribina i promocija izdanja iz oblasti bosnistike. Urednik je više od 20 izdanja Instituta za jezik, od čega je u 14 izdanja bilo od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika, te je bio recenzent niza različitih naučnih i stručnih djela iz oblasti bosnistike.