Skupština Kantona Sarajevo imenovala je “novu” kantonalnu vladu na čelu s premijerom Nihadom Ukom. Za ovu vladu glasalo je 20 zastupnika, deset zastupnika je bilo protiv i jedan je bio suzdržan. 

Rekonstrukcija kantonalne vlade uslijedila je nakon formiranja nove skupštinske većine u kojoj više nije Stranka za Bosnu i Hercegovinu i sada je čine SDP, NiP, NS, Za nove generacije (ZNG) i nezavisni zastupnici Redžo Lemezan, Admela Hodžić i Elza Gaković.

Vladu čine ministri: Darja Softić Kadenić, Ministarstvo pravde i uprave; Enis Hasanović, Ministarstvo zdravstva; Bojan Bošnjak, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša; Adnan Šteta, Ministarstvo saobraćaja; Enda Pavić Pečenković, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice; Admir Katica, Ministarstvo unutrašnjih poslova; Zlatko Mijatović, Ministarstvo privrede; Naida Hota-Muminović, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje; Adna Mesihović, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade; Kenan Magoda, Ministarstvo kulture i sporta; Afan Kalamujić, Ministarstvo finansija i Omer Osmanović, Ministarstvo za boračka pitanja.

Nihad Uk, koji je na čelu Vlade, ranije danas je u ekspozeu iznio prioritete rada, naglašavajući da su u fokusu djelovanja mladi.

U tom segmentu, do danas su, kako je naveo, ostvareni ozbiljni rezultati - izdvojeno je 5,5 miliona KM za stambeno zbrinjavanje mladih, omogućeni su besplatni udžbenici, besplatne karte za prijevoz učenika i studenata, postavljen je kamen temeljac te započela gradnja za izgradnju univerzitetske biblioteke koja je simbol stremljenja da Sarajevo pokaže svoju regionalnu i evropski ambiciju u obrazovanju.

“Cilj aktivnosti je bolji kvalitet života i ostanak mladih u BiH”, naglasio je Uk.

Ističe da će i od većine drugih rješenja u segmentu ekonomske, socijalne i komunalne politike, koja je realizirana u prethodnom periodu, korist imati mladi ljudi.

Opozicija je tokom sjednice iznijela niz kritika na način izbora Vlade KS, navodeći da je nezakonit.