Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, podnio je jutros ostavku. Njegova objašnjenja su prilično konfuzna i čudna, mada je cijeloj javnosti potpuno jasno zbog čega je to uradio ili bolje rečeno zbog čega je natjeran da to uradi.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu mora "izletjeti" iz Vlade KS jer je to naprosto osveta "Trojke" za SBiH-ovo napuštanje koalicije na višim nivoima vlasti neposredno pred jednodnevnu suspenziju Ustava Federacije BiH u izvedbi visokog predstavnika Christiana Schmidta. Međutim, čak i to je sekundarna stvar, primarna su oni procesi i odluke u kojima SBiH ne učestvuje i neće ih podržati u Vladi, niti Skupštini, što su i sami isticali više puta. Pojednostavljeno rečeno, radi se o talovima svakojake vrste.

Sve ostale opcije za izbacivanje SBiH-a iz Vlade KS nisu bile izvodive a da su istovremeno zakonite i ustavne, pa je Trojki i pridruženim zastupnicima - samostalnim, nezavisnim ili kako god da se zovu te ptice preletačice, preostalo da Uku narede da istovremeno bude i premijer u ostavci i mandatar za sastav nove vlade.

O procesima unutar Kantona Sarajevo premijer Nihad Uk se ne pita ništa, to je valjda jasno svakome ko je makar i slučajno "naletio" kroz glavni grad BiH, pa su stoga i njegova objašnjenja o ostavci i radu Vlade zvučala kao objašnjenja čovjeka koji je otet i govori mimo svoje volje.

Uk je izjavio da na njega niko nije vršio pritisak da podnese ostavku. Istovremeno je rekao da bi ostavku podnio i ranije, da je mogao.

- Da sam se ja vodio procesima, da sam mogao, dao bih ostavku i prije dva mjeseca kada su i počele trakavice u Vladi. Nije bilo pritisaka, ja da sam se pitao, ovaj proces bi mnogo prije okončao - kazao je Uk.

Ranije (7. septembar) je izjavljivao da "nema razloga da pada Vlada" a vlada "pada" kad premijer da ostavku?!

Dakle, premijer u ostavci, istovremeno i mandatar, priznaje da se on u vezi sa vlastitom pozicijom u svemu ovome ništa ne pita, tačnije da ga niko ništa ne pita, da nema slobodnu volju pri odlučivanju, ali istovremeno tvrdi da niko ne vrši pritisak na njega?! Otkud onda toliko oprečnih i konfuznih izjava u njegovim javnim istupima, dok s druge strane odlazeći članovi Vlade KS tvrde da mu Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, "zavrće ruku".

Uk, da preciziramo, priznaje - ili da je svojevoljno Trojkin "lutak na kanafi" ili da je prisiljen biti "protočni bojler" za prohtjeve čelnika Trojke, u prvom redu Elmedina Konakovića i Edina Forte. Treće nema. To su one "nevidljive ruke" o kojima konstantno govori ministar Almir Bečarević kada objašnjava šta je problem s još aktuelnom Vladom KS.

Da se premijer-mandatar potpuno pogubio u svojim objašnjenjima potrebe za rekonstrukcijom Vlade govore i njegove druge izjave. Danas postoje "trakavice i trzavice u Vladi", a koliko jučer izjavljivao je da Vlada dobro funkcionira da "mi možemo savršeno da radimo na nivou Vlade" i da "ministri iz SBiH-a profesionalno rade svoj posao". Još prije koji mjesec Uk je tvrdio da neće biti nikakvih promjena u Vladi, ali kako se termin njegove ostavke približavao, počeo je objašnjavati da su se promijenili odnosi u Skupštini KS i da su "izgubili podršku Stranke za BiH".

Činjenica je zapravo da Trojka ne želi SBiH u sarajevskoj kantonalnoj vlasti i da to nema veze sa odnosima snaga u Skupštini već sa željama stranačkih centra moći oličenim u onima koji već godinama "liderišu procesima" u kantonu. Stvari se odvijaju mimo zvaničnih organa izvršne i zakonodavne vlasti u KS, unutar koje bi se jedino smjelo i zakonski je jedino dopustivo, odlučivati o bilo čemu, pa i o sastavu Vlade.

Nije Vlada izgubila podršku SBiH-a, nego su dojučerašnji SBiH-ovi zastupnici počeli naprasno odlaziti iz te stranke. Ovi što "liderišu procesima", pokazat će se vrlo brzo, znaju zašto.

Oni koji "liderišu procesima" i ostatak Trojke znaju i zašto je stranka Za nove generacije naprasno postala poželjan partner kojem se u budućoj vladi KS daju čak dva ministarstva, mada u Skupštini imaju jednog zastupnika Damira Marjanovića, odnedavno podržanog samostalnim zastupnikom Redžom Lemezanom.

Sjetit ćemo se da je Trojka početkom godine poručila stranci Za nove generacije da ih više ne smatra partnerom zbog njihovog ponašanja prilikom formiranja vlasti na višim nivoima. Princip je bio isti na nivou BiH i FBiH, ali su u pitanju nijanse na kantonalnom nivou. SBiH, sa kojom su se također razišli na nivou BiH i FBiH, se mora istisnuti iz vlasti jer, po svemu sudeći, ne pristaje na netransparentno budžetsko rastaljivanje, razne urbanističke i prostorne planove, pogodovanje i ostala stranačko-uhljebska posla koja bi trebala biti predmetom interesovanja istražnih organa. O tome SBiH-ovci govore javno mjesecima.

SBiH je u posljednjem saopćenju naveo kako daju punu podršku odluci ministara Almira Bečerevića i Emira Dedovića, ali i kantonalnog premijera Nihada Uka "da ne podnesu ostavku kako bi time omogućili političkim trgovcima u KS da realizuju svoje političke i druge trgovine sa preletačima, samostalnim trgovcima i vlasnicima tašna-mašna stranaka, koju su očito već dogovorili..." Akcenat je na podršci i premijeru Uku da ne da ostavku.

Kad već premijer u ostavci sam priznaje da odluke ne donosi slobodnom voljom i da se ništa ne pita, šta tek da građani KS očekuju od takvog mandatara? Ko je zapravo stvarni premijer u ovom kantonu i ko stvarno donosi odluke, prilično je jasno, piše Faktor.