U 396. broju “Stava” se bavimo sve opasnijim nasrtajima na politički opstanak Bošnjaka kroz pokušaj egzekucije autentičnih političkih predstavnika o čemu piše Mustafa Drnišlić u tekstu "Koalicija za političku dezintegraciju Bošnjaka".

"Postizborni proces formiranja “nazor” koalicije sastavljene od izbornih gubitnika potvrdio je sve ono što se znalo i prije samih izbora. Združeni juriš na institucije, mehanizme i poluge vlasti ima svrhu olakšavanja procesa potpune neutralizacije SDA kao najveće bošnjačke stranke. Vlast je sredstvo dok je primarni cilj uništenje SDA", piše Drnišlić.

Naš saradnik Uzeir Alispahić u uvodniku objašnjava kako je Konaković pocuclao crnu ambasadorsku hostiju.

"Moj bivši profesor Historije istočnih filozofija prof. dr. Nevad Kahteran izrekao je jednu zanimljivu izreku: „Neko je slab na vlast, neko na mast, a neko na slast.“ Kada neprijatelj želi da ostvari neki zadani cilj preko domaćih izdajnika ključno je da pogodi slabost pojedinca. Odnosno, čovjek je stvoren sa slabostima i, ovisno od razine samokontrole vlastitog nefsa, svoje slabe tačke više ili manje ispoljava. Podrazumijeva se, što su više izražene, lakše je s takvom ličnosti manipulirati", ističe Alispahić.

U intervjuu sa Asimom Mekićem, načelnikom Općine Busovača i predsjednikom KO SDA SBK razgovaramo o međusobnom poštovanju i saradnji Bošnjaka i Hrvata u srednjoj Bosni.

"Bez nas se ni u teoriji ne može sastaviti Vlada SBK, ali pitanje je s kim mi možemo. Imate deset Hrvata u Skupštini SBK, a od njih deset čak je osam u HDZ-u BiH. Znači, hrvatski narod je tih osamdeset posto glasova dao HDZ-u BiH. To je volja birača i nama ne pada napamet igrati protiv volje birača. To bi bilo najgrublje potiranje demokratije. Prirodno je očekivati da učestvujemo u vlasti s HDZ-om kao što je prirodno da se to isto desi i u HNK, ali i na području cijele FBiH. Kako je ovo sve povezano, najbolje govori da Vlada FBiH čitav protekli mandat nije bila formirana, a nije bila ni u HNK. Ja se iskreno nadam da ćemo ovaj put biti dosljedni. Sve vrijeme govori se o tzv. legitimnom predstavljanju i uvažavanju volje naroda, pa je stoga opravdano pitanje hoće li druga strana uvažiti i volju bošnjačkog naroda koji je, vidimo, birao i izabrao SDA", kaže, između ostalog, Mekić.

Adnan Pejčinović o nužnosti jačanja politike centra kako bi država i društvo bilo stabilnije u tekstu "Država iznad ideoloških razlika: U jedinstvu centra je snaga".

"O razlikama treba govoriti. Nosioci tih razlika trebaju razgovarati, voditi dijalog. Ali dani u kojima ćemo više govoriti o ideološkim razlikama među nama doći će kada sačuvamo okvir u kojem i jedni i drugi mogu biti u miru sa sobom i s drugima, a takvo što je nemoguće ako nije stabilan okvir njihova postojanja, a taj okvir je država Bosna i Hercegovina", kaže Pejčinović.

"U Njemačkoj živi više od 500.000 Hrvata koji su iselili ili su potomci iseljenika, u Sjedinjenim Američkim Državama više od 1.200.000, što je skoro tri puta više od broja koji trenutno živi u BiH. I u Austriji živi više od 100.000 Hrvata, u Argentini 250.000, u Australiji 250.000 itd. Ipak, nikada nismo čuli o zalaganju Republike Hrvatske za Hrvate u Njemačkoj, SAD-u, Argentini, Australiji itd. Razlog je jednostavan, jer ne postoji geopolitički interes i, još važnije, Hrvatska to ne može raditi
jer je riječ o zemljama s puno većim međunarodnim utjecajem i ugledom" piše Armin Hodžić u tekstu "Tema oko koje nema opozicijskog mišljenja: Nakaradni hrvatski mitovi o Bosni i Hercegovini i Bošnjacima".

Amina Šećerović-Kaşli u tekstu „100 posto kritičari, 50 posto birači: Kako zaboravljamo na rat, to manje marimo za državu“ analizira političku odgovornost građana prema državi kroz enormno povećanje broja stranaka i nedovoljnu izlaznost na izbore.

"Na općim izborima 1996. godine sudjelovalo je 36 stranaka i dvije koalicije, a već 1998. godine 57 stranaka i deset koalicija. Broj stranaka koje su učestvovale na lokalnim izborima 2000. godine bio je 98, a 2012. godine prijavile su se 84 stranke i 59 koalicija", piše Šećerović-Kaşli.

Alosman Husejnović piše od incidentu u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Holandiji na dan izbora u tekstu "Bivši član tima odbrane Ratka Mladića sprečavao glasanje u Den Haagu".

"Iako je M. P. našla ime na biračkom spisku, onemogućena je da glasa jer joj nije prihvaćen holandski identifikacioni dokument (pasoš). Ni isticanje bosanskohercegovačkog rodnog lista nije pomoglo. Joldić je uporno potezao CIK BiH i da to nije njegov stav. E. B. iz Kozarca doživjela je isto jer joj je bila istekla bosanskohercegovačka lična karta, a kasnije su slične probleme imali i još neki građani", pojašnjava Husejnović.

Osman Softić piše o stvaranju haosa, meteža i destrukcije kroz opasni zapadni arsenal za proizvodnju poželjnih režima.

"Vodeće zapadne sile dovele su do perfekcije metode upravljanja procesima u cilju eliminacije nepoželjnih režima, od vojnih intervencija do manipulacije postizbornim procesima. Procesi su to motivirani i predstavljeni kao egzistencijalna borba između demokratije i diktature. Obojene revolucije pažljivo se planiraju i provode na način da one izgledaju kao autentični narodni bunt tako da obično ne nastaju preko noći i u vakuumu, već obično konvergiraju sa stvarnim nezadovoljstvom narodnih masa u datoj zemlji koje se koriste, usmjeravaju, naglašavaju i portretiraju kao spontani narodni pokreti, buntovi i revolucije", analizira Softić.

Bajro Perva je razgovarao sa prof. dr. Zećirom Ramčilovićem, zastupnik u Sobranju i novim ambasador Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori koji ističe da je trenutno jedinstvo Bošnjaka najpotrebnije u Bosni i Hercegovini i Sandžaku

"Ovdje je makedonski narod većinski, a druga zajednica, veoma brojna, jeste albanska zajednica. Oni su uvijek u traženju nekih konsenzusa od interesa za njihove zajednicu i državu, tako da se mi nalazimo nekako – između. Moramo se više boriti. Dobro je da ima razumijevanja i od jedne i od druge zajednice. Nema diskriminacije niti nekih skrivenih namjera", kaže dr. Ramčilović.

Jakub Salkić piše od aktivnostima Islamske zajednice u spašavanju bošnjačkih imanja u Vlasenici u tekstu "Bošnjaci za siću rasprodaju imovinu u Vlasenici".

"Jedna od bošnjačkih kuća koja je na prodaju jeste i kuća rahmetli Sulje Babića, koja se nalazi na izuzetno dobroj lokaciji u blizini robne kuće. Riječ je o staroj kući, neobičnog stila gradnje. Saznavši za prodaju, Medžlis Islamske zajednice Vlasenica na svom Facebook profilu pozvao je sugrađane da doniraju novac i da Medžlis kupi ovu kuću. Za samo tri sata već je bilo prikupljeno 20.000 maraka, a cijena kuće je 11.000 eura", piše Salkić.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Uzeir Alispahić: Kako je Konaković pocuclao crnu ambasadorsku hostiju

POLITIKA

Mustafa Drnišlić: Koalicija za političku dezintegraciju Bošnjaka
Adnan Pejčinović: U jedinstvu centra je snaga
Uzeir Alispahić: Bošnjački konkurs za Čolu iz manjeg entiteta
Asim Mekić: U SBK se Bošnjaci i Hrvati međusobno poštuju, poteškoće rješavaju na civiliziran način (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Armin Hodžić: Nakaradni hrvatski mitovi o Bosni i Hercegovini i Bošnjacima
Amina Šećerović-Kaşli: Kako zaboravljamo na rat, to manje marimo za državu
Alosman Husejnović: Bivši član tima odbrane Ratka Mladića sprečavao glasanje u Den Haagu
Uzeir Alispahić: Plava za san i nestanak ili crvena pilula za buđenje Bošnjake
Osman Softć: Opasni zapadni arsenal za proizvodnju poželjnih režima
Bojan Budimac: Opozicija se zapetljala u “hidžab problemu”

EKONOMIJA
Jakub Salkić: Hrana je u 12 mjeseci poskupjela za 32 posto

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Sadik Ibrahimović: Čovjek koji je tačno znao kada i kamo treba poći
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Amir Hasanović: Nismo prestajali pucati, prsti se nisu mogli odvojiti od okidača
HAZNA AŠKA: Neće Allah, dž. š., intervenisati dok ne uključimo sve svoje kuvvete i sebe ne promijenimo (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/ Priredio: Šaban Gadžo)
Irhan Horozović: Frankfurtska knjižara

DRUŠTVO
Prof. dr. Zećir Ramčilović: Trenutno je jedinstvo Bošnjaka najpotrebnije u Bosni i Hercegovini i Sandžaku (INTERVJU/Razgovarao: Bajro Perva)
Sanadin Voloder: Teška sudbina Rusina, najzapadnijih istočnih Slavena
Jezički savjeti dr. sc. Alena Kalajdžije (IX dio): Izbori i izborni brak ili ko s kime mejdan dijeli
Nedim Hasić: Nacisti su ubijali i muslimane jer su mislili da samo Jevreje obrezuju
Jakup Salkić: Bošnjaci za siću rasprodaju imovinu u Vlasenici
Izet Perviz: Zločini HVO-a u Livnu i Duvnu
Alma Arnautović: Ovdje ima života, samo treba “pljunuti u šake”
Nedim Hasić: Svaki je sistem detaljno zatirao bošnjačko naslijeđe, u Mostaru danas svjedočimo posljednjem činu devastacije
Amar Kulo: Daska glavu čuva – barem smo se tako nadali
Sanadin Voloder: Porodica Korkut - borci za istinu i ljudsko dostojanstvo
Izet Perviz: San o šeheru

KULTURA
Kenan Šurković: Kupole kao vrhunac osmanske graditeljske prakse