Na naslovnoj strani novog broja sedmičnog lista “Stav” nalazi se Laibach, slovenski avangardni muzički projekt koji je bio samo jedan ekstremitet velikog umjetničkog organizma – Neue Slowenische Kunsta (njemački prijevod za nova slovenska umjetnost). U ekskluzivnom intervju za naš medij članovi Laibacha su se prisjetili njihovog dolaska u Sarajevo u novembru 1995. godine, na dan kada je dogovoreno potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, o kojem smo i razgovarali, ali smo se dotakli i brojnih drugih tema – trenutne situacije u Sloveniji, poteza Janeza Janše, pozicije umjetnosti u savremenom trenutku te budućnosti Evrope i svijeta.

“Zaista djeluje kao da sve zemlje u regiji žive u tom nekom pobjedničkom postratnom transu, kao nekakve autonomne utopije, koje za sebe vjeruju da su veće i važnije nego što zapravo jesu i da ih glavna bitka u ratu još uvijek čeka. Kada bi politička inteligencija u principu bila realističnija i pragmatičnija, onda male države uopće ne bi smjele postojati, jer se u imitaciji velikih zemalja uglavnom ponašaju potpuno glupo i patetično. Prije nego što se takve male države odluče za bilo kakav rat, bilo bi preporučljivo da njihovi ratni huškači pogledaju film braće Marx Duck Soup (Pačija supa), gdje mogu naučiti briljantne lekcije o vojnoj i političkoj strategiji malih zemalja. Ako im to ne bi bilo dovoljno, trebali bi kao obaveznu lektiru pogledati još i Velikog diktatora Charlieja Chaplina. Tada bi mir u regiji sigurno bio znatno manje ugrožen. Ako bi, naravno, uopće razumjeli poruku tih filmova”, jedan je od stavova Laibacha.

Novi broj otvara uvodnik Armina Hodžića, predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Hrvatskoj i predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, u kojem piše o najnovijim istupima Zorana Milanovića kojima je hrvatski predsjednik relativizirao zločin Genocida u Srebrenici.

“Milanović sve koristi za obračun pa čak i sjećanje na žrtve u Vukovaru i Srebrenici. Ušao je u slijepu ulicu u kojoj nema manevarskog prostora da se okrene i vrati na pravi put, a njegov ego i taština mu ne dozvoljavaju da vozi u rikverc. Zbog toga će i dalje izazivati sablazan kod većine građana Republike Hrvatske od kojih su mnogi i njegovi nekadašnji birači. Na nama ostaje da i dalje pravovremeno i dostojanstveno reagiramo na sve pokušaje relativizacije Genocida u Srebrenici. Šta god bila cijena – nastavit ćemo biti 'svrake koje krešte'”, piše Hodžić.

Holandski parlament sa 117 glasova ZA usvojio je inicijativu političara ove zemlje Tunahana Kuzua da se Miloradu Dodiku uvedu sankcije zbog kontinuirane separatističke politike koju ovaj srpski političar provodi. Zastupnik u Holandskom parlamentu Tunahan Kuzu za naš list govorio je o svojoj inicijativi, važnosti uvođenja sankcija Dodiku od ostalih članica Evropske unije i moralnoj odgovornosti Holandije prema našoj državi.

“Bili smo veoma uznemireni kada je Christian Schmidt, posebno imenovani visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, upozorio Vijeće sigurnosti UN-a da se Balkan suočava sa svojom najvećom prijetnjom od etničkog čišćenja i ratova ranih 1990-ih. Stoga je od suštinske važnosti da EU bude jedinstvena u našoj politici prema Dodiku i da se prestane s politikom daljih podjela i sukoba. Stoga, sankcije koje primjenjuje više zemalja imaju veću uspješnost. U slučaju da druge zemlje Evropske unije ne slijede ovu liniju, mi kao Holandski parlament i dalje možemo provesti inicijativu DENK-a koja je usvojena značajnom većinom u našem Parlamentu. Dakle, mi kao država čvrsto stojimo na stavu sankcija koje su direktno usmjerene prema Miloradu Dodiku i njegovom krugu moći”, istakao je Kuzu.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični Stav saznajte iz sadržaja:

UVODNA RIJEČ
Armin Hodžić: Naš obračun s Milanovićem

POLITIKA
Laibach: Postoji osjećaj da se ključ svih rješenja u regiji opet krije u BiH (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Faris Nanić: Kako Rusija, Srbija i Hrvatska zloupotrebljavaju princip dogovora triju naroda
Adnan Hamdov Pejčinović: Balkanski muslimani saveznici su Zapada
Fikret Muslimović: Rusko-srpski specijalni rat protiv Bosne i Hercegovine
Tunahan Kuzu: Holandija čvrsto stoji na stavu sankcija prema Miloradu Dodiku i njegovom krugu moći (INTERVJU/Razgovarao: Admir Lisica)
Mustafa Drnišlić: Velikosrpski ideolozi protiv bošnjaštva
Selma Kučević: Danas je opasno biti Bošnjak u Srbiji (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Almir Mehonić: Kome smeta veza dijaspore s domovinom
Mustafa Drnišlić: Borka Rudić i “BH novinari” protiv slobode govora
Adnan Hamdov Pejčinović: Žarko Papić – kukavičije jaje u bosanskoj ljevici
Bojan Budimac: Početak nove ere između Turske i UAE
Damir Hadžić: Vođa FETÖ-a Fethullah Gülen teško bolestan, počela borba za vlast
Bojan Budimac: Opozicija u isti koš gura žrtve i teroriste
Osman Softić: Borba za kontrolu resursa magreba

EKONOMIJA
Jakub Salkić: Avantura Milorada Dodika ima cijenu 600 miliona maraka
Jakub Salkić: SAD imaju novog najboljeg neprijatelja, a EU “stratešku autonomiju”

KOLUMNE
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Uzdah koji je slomio tišinu (Amir Hasanović)
KRIVO SRASTANJE: Pričaj o svemu, samo ne o uglju (Sadik Ibrahimović)
HAZNA AŠKA: Ko kuca – otvori mu se, ko traži – nađe (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo)
OŽIVLJAVANJE STARIH ZANATA: Levha s natpisom “bismillahi-rahmani-rahim” (Omar Krasnić)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Kesten, lipa i jorgovan (Irfan Horozović)

DRUŠTVO
Admir Lisica: 115 godina bošnjačke politike
Sanadin Voloder: Do zadnjeg pedlja suvereniteta
Aiša Purak: Veliki je razdor među Bošnjacima Amerike (INTERVJU/Razgovarao: Jasmin Alibegović)
Alosman Husejnović: Numanović sudski (pro)goni i izraelske zločine nad Palestincima!
Nedim Hasić: Prijedorska brigada VRS nema nijednu pobjedu na bojnom polju, svi su njeni uspjesi ratni zločini nad civilima
Ammar Kulo: Kad preživiš rat, onda ga živiš do kraja života
Amir Sijamhodžić: Hrabar do smrti
Izet Perviz: Kako je kapetan Lamberg predao Bihać Hasan-paši Predojeviću