Prošle je sedmice iz francuskog Strasbourga stigla jedna od najljepših vijesti za ženski tenis u Bosni i Hercegovini. Tuzlanka Nefisa Berberović priredila je svjetsku senzaciju kada je u prvom kolu WTA turnira na jugu Francuske pobijedila Sloane Stephens, bivšu pobjednicu “US Opena”. A samo dan prije sve je izgledalo posve drugačije, tmurno i bez naznaka za vedre dane mlade Tuzlanke. Zaredala je Nefisa s nekoliko teških poraza u Tunisu i Hrvatskoj nakon nešto dužeg odsustva s terena zbog povrede trbušnog zida početkom godine. “Crna rupa” desila se u samo nekoliko sedmica, na četiri vezana turnira, u skoro najgore doba, kada je hvatala priključak za kvalifikacije “Roland Garrosa” i “Wimbledona” u maju i junu, najveće teniske turnire u svijetu.

Bili su to manji turniri od 25.000 dolara nagradnog fonda. Iako se u navijačima probudila nada na novi skok na WTA listi najboljih teniserki svijeta, poslije odlične američke turneje krajem prošle godine sve se okrenulo protiv. Protivnice, sve redom lošije plasirane od nje, odjednom su postale prevelika prepreka: Vicens Mas (331. u svijetu), Morvayova (443), Yang (672), Aney (526) fino su se počastile slabim izdanjima teniserke iz Tuzle.

A onda je došao Strasbourg prošle sedmice i kvalifikacije za veliki turnir iz WTA kalendara, 251.750 dolara vrijednog nagradnog fonda. Kako se turnir igrao u sedmici kvalifikacija “Roland Garrosa” u Parizu, to je značilo izostanak većine teniserki iz top 250, što zbog obaveza u Gradu svjetlosti, što zbog čuvanja od povreda za jedan od najvećih svjetskih Grand Slam turnira. I opet isto, Nefisi je u prvom kolu kvalifikacija Gabueva izgledala kao da je preko puta Serena Williams. Opet poraz, 4:6, 4:6, od po svemu teniski skromne Ruskinje, 594. na svijetu, čak jedanaest godina starije. A onda se desilo nešto što se vrlo rijetko dešava u “bijelom cirkusu”.

Zbog neshvatljivo velikog broja otkaza teniserki u posljednji čas, nakon zaključenja liste učesnika, organizatori su morali za glavni turnir iz sretnih gubitnika (lucky losers) pozvati i cure koje su izgubile čak i u prvom kolu kvalifikacija. Obično to budu poražene u drugom ili trećem kolu i njih četiri bude dovoljno, no ovaj put nije bilo tako. I Nefisu Berberović sreća je pogledala kao nikad prije. Dobila je čast nastupiti u “main drawu” jednog od turnira iz WTA kalendara  na kojem igraju uglavnom top 100-150 igračice svijeta. I to ne protiv bilo koga, već Amerikanke Stephens, osvajačice “US Opena”.

Za ilustraciju, Stephens je bivša treća teniserka svijeta s više od 16 miliona dolara zarađenog novca od nagradnih fondova u karijeri. Nefisa je priliku maksimalno iskoristila i za skoro dva sata igre pokazala svoje najbolje ovogodišnje izdanje, a vjerovatno i u karijeri, te je s 2:1 u setovima (2:6, 6:4, 6:1) potpuno razbila Amerikanku. Bila je to prava demonstracija čvrstog tenisa s osnovne linije, odličnog kretanja, snažnog forhenda, njenog najkvalitetnijeg udarca, kojim je diktirala igru, dobrog i preciznog servisa i mentalno jako staložene igre tokom cijelog meča. Bila je to senzacija o kojoj su s divljenjem pisali brojni svjetski mediji, službena stranica WTA i brojni teniski pratioci na društvenim mrežama diljem svijeta, a napokon su i mediji u Bosni i Hercegovini dali prostora za teniski biser iz grada na Jali.

Sjetio sam se Gorana Ivaniševića, osvajača “Wimbledona”, koji je za jednu drugu talentiranu Tuzlanku, Jasminu Tinjić, prije petnaestak godina, kad je vidio kakav kvalitetan defanzivni tenis može ponuditi, mirno rekao: “Ova će cura osvojiti 'Wimbledon'!” I pored ulaska u 250 najboljih u svijetu, dalji napredak tuzlanske Mimi je izostao. Jasmini je zafalilo “ofanzivnog arsenala” za proboj u teniski vrh pa je prekinula karijeru a da, recimo, nikad nije zaigrala u glavnom žrijebu jednog WTA turnira. Nefisi je to uspjelo s 22 godine. Osjetiti slast jedne velike WTA pobjede pod najvećim teniskim reflektorima i TV kamerama naznaka su da od sada sigurno ništa više neće biti isto.

Nisu jednom tako velike teniske pobjede posve okrenule karijere mnogih mladih nada bijelog sporta i pred Nefisom je samo nastaviti kvalitetan trening, koji je uglavnom imala u Italiji proteklih godina, i ispravan odabir turnira u pohodu na top 100 najboljih u svijetu, što je odavno postavila kao cilj. Bosanskohercegovačka sportašica od ponedjeljka je ušla u top 300 najboljih teniserki svijeta, na “live” listi već je 286, i vrlo je blizu mjesta koje direktno vodi u kvalifikacije najvećih grand slam turnira. U taj pohod kreće već ove sedmice u dalekoj Gruziji, na nekoliko vezanih turnira, gdje je u najužem krugu favorita. Izostanu li povrede, Nefisu bismo već trebali gledati u kvalifikacijama “US Opena” krajem augusta, a možda i na “Wimbledonu” za tri sedmice, nakon eliminacije ruskih i bjeloruskih igračica iz takmičenja najavljene iz organizacije “All England Club” zbog brutalne agresije Rusije nad Ukrajinom. Pojavi li se Berberovićka u New Yorku, bit će to najbrojniji nastup tenisera i teniserki pod zastavom Bosne i Hercegovine na “US Openu” ikada. Čak pet “Davis Cup” i “Fed Cup” reprezentativaca i reprezentativki Bosne i Hercegovine trebalo bi nastupiti: Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić, Dea Herdželaš i Nefisa Berberović.

Vijest iz Strasbourga velika je satisfakcija i za roditelje naše teniserke, oca Zlatana, uglednog plastičnog hirurga iz Tuzle, i mamu Seniju, profesoricu klavira, koji su uložili znatan novac u njen teniski razvoj, a sigurno je zadovoljstvo veliko i u TK “Sloboda” Tuzla. Nefisa je samo nastavak tuzlanskog nepresušnog vrela teniskih talenata od prijeratnog “Davis Cup” reprezentativca Zorana Petkovića, poratnih bosanskohercegovačkih reprezentativaca Merida Zahirovića, Harisa Bašalića do Amera Delića, koji je od Tuzlaka napravio najveću tenisku karijeru u muškoj, te u ženskoj konkurenciji: Mervane Jugić-Salkić, Jasmine Tinjić, Eme Burgić…