Hajz i nifas predstavljaju posebno tjelesno, pa i duhovno stanje, osoba ženskog spola koje se, prema islamskome naukovanju, nalaze u specifičnom stepenu nečistoće zbog krvarenja uvjetovanog mjesečnicom ili nakon porođaja.

U tom stanju muškinju nije džaiz prilaziti takvim ženama, što podrazumijeva apstinenciju od direktne potrebe jednih za drugim. U javnom životu Bosne i Hercegovine primjetan je svojevrsni hajz i nifas među političkim i društvenim subjektima i snagama čiji je zadatak služenje državi. A pravilo je da nakon hajza i nifasa počinje vrijeme slobode općenja. 

Inače, leksema hajz arapskog je postanja i doslovno znači „mjesečnica, menstruacija“, a nifas je također arapska riječ kojom se označava „postporođajno stanje žene“, iako se u nekim dostupnim slavističkim rječnicima koji se bave etimologijom ne navode dublje semantičke poveznice ove lekseme s drugim značenjima. A sigurno je da postoje...

***

Dr. sc. Alen Kalajdžija naučni je savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, u kojem je obavljao i funkciju direktora u dvama mandatima. Njegova područja zanimanja jesu lingvistika i historija jezika. Do sada je ukupno objavio 72 rada, uključujući izvorne naučne članke, stručne radove i prikaze, a istovremeno je učestvovao na 54 domaće i međunarodne naučne i stručne konferencije, simpozija i okrugla stola, od čega su 25 učestvovanja od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika. Učestvovao je na više od 60 stručnih tribina i promocija izdanja iz oblasti bosnistike. Urednik je više od 20 izdanja Instituta za jezik, od čega je u 14 izdanja bilo od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika, te je bio recenzent niza različitih naučnih i stručnih djela iz oblasti bosnistike.