Prije tačno godinu dana posjetili smo Tehnički remontni zavod Hadžići i sa direktorom Ismom Hebibovićem obišli pogone ovoga preduzeća. Danas je došla vijest da je ova firma udvostručila prihode u odnosu na godinu ranije. Ukupni prihodi TRZ-a narasli su lani na 11,3 miliona KM, sa 5,5 miliona koliko su bili 2022. godine.

Riječ je o kompaniji koja je godinama poslovala u gubicima i praktično bila na rubu propasti. Mnogi su joj već predviđali stečaj.

No, danas u starim, oronulim halama Tehničkog remontnog zavoda Hadžići sve vrvi životom i poslom. Tu se prave pare. U funkciji je svaki objekt, svaka hala koja je sigurna za ljude i mašine. I još fali prostora za sve poslove koji se u ovoj firmi rade.

“Nabavili smo za ovo kratko vrijeme 53 mašine”, rekao nam je direktor Hebibović i dodo kako u firmi trenutno u dvjema smjenama radi 255 radnika, a tu su ubrojani i oni s ugovorima na neodređeno, kao i honorarni radnici i školarci koji obavljaju svoju praksu.

Ipak, zbog specifičnosti poslova kojima se TRZ bavi, a riječ je o namjenskoj industriji, odnosno o proizvodnji oružja, vojne i zaštitne opreme, ne može se baš sve ni vidjeti, a ni fotografirati, pa ni pričati o baš svemu.

U 2022. godini, kaže Hebibović, firma je imala promet od 4,7 miliona maraka, zaposleno je oko 200 ljudi, stabilizirano poslovanje, kupljene su nove mašine, te osposobljene stare, one koje su ranije korištene u ovoj fabrici.

U proizvodnji je zastupljena drvena ambalaža za potrebe domaćeg i inostranog tržišta, proizvodnja zaštitne opreme, radnih uniformi, deminerske opreme, proizvodnja RPG-a, remont oklopnih vozila za potrebe Federalnog MUP-a, kao i remont drugih oružja i vozila za koje kupci iskažu potrebu.

Kada je Hebibović imenovan za direktora Tehničkog remontnog zavoda Hadžići, ova firma imala je 36 zaposlenih, a posla skoro nikako. Za kratko vrijeme Hebibović je firmu podigao na noge, a broj zaposlenih za šest mjeseci povećao šest puta. Na pitanje kako je uspio, Hebibović odgovara: “Radom. Samo radom, svi zajedno, od mene pa do svakog radnika.”

Prema njegovim riječima, otkad je on direktor TRZ-a, plate su radnicima povećane u dvama navratima, prvi put kada je tek došao na poziciju direktora za 15-20 posto, i drugi put krajem prošle godine, kada je usvojena nova satnica, tako da je plata ukupno povećana za 30-40 posto. Sve to je Tehnički remontni zavod učinilo poželjnim poslodavcem u Hadžićima. Prošle godine je TRZ isplatio 22 plate radnicima, što redovne, što zaostale.

Možda je jedna od tajni brzog uspona ove kompanije, u kojoj je vlasnički udio podijeljen 51 posto Vladi Federacije i 49 posto privatnim investitorima i fondovima, to što imaju kompletan proizvodni proces. Primjera radi, balvan ulazi u firmu, izlaze sanduci za granate. Proizvodnja je tako organizirana da sami obrađuju drvo, režu, obrađuju i prave dijelove za sanduke, zakivaju ih ekserima koje sami prave od žice koju nabavljaju, sami prave čak i ručke od kanape za sanduke.