U Goraždu je danas obilježena 27. godišnjica pada helikoptera u kojem su, u noći između 21. i 22. augusta 1995. godine, poginuli visoki politički i vojni zvaničnici tadašnjeg Okruga Goražde.

Na lokalitetu Vučje luke, tri kilometra od sela Bare kod Prače, prilikom pada helikoptera koji je u Goražde letio iz pravca Zenice, živote su izgubili predsjednik Izvršnog odbora Okruga Goražde Esad Ohranović, predsjednik Ratnog predsjedništva Rogatice Ismet Osmanović, načelnik tehničke službe 81. divizije ARBiH Selver Sijerčić, oficir Generalštaba Nemir Šenderović, pomoćnik komandanta za bezbjednost 802. lahke brigade Kemal Hrvo i zamjenik komandira čete Vojne policije 81. divizije ARBiH Rasim Mašić.

Članovi porodica, prijatelji te delegacije Koordinacije boračkih udruženja i ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde i Općine Pale u FBiH, povodom 27. godišnjice ovog tragičnog događaja položili su cvijeće na mezare poginulih u haremu Sinan-begove džamije u Goraždu.   

- Navršilo se 27 godina od pogibije šest heroja koji su bili na zadatku odnosno vraćali se iz Zenice i Kaknja, a u helikopteru su prevozili i određene količine MTS-a koji je bio potreban u tom momentu opkoljenom gradu. Njihov doprinos nikada nećemo zaboraviti i bitno je da se sjećamo tog datuma. Pokrenute su i aktivnosti da se spomen ploča koja je postavljena na mjestu tragedije izmjesti kod šehidskog mezarja na lokalitetu Bara, kako bi bila pristupačna članovima porodica i ostalim građanima - kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović.     

Inače, uzrok eksplozije i kobnog slijetanja helikoptera do danas nije rasvijetljen. Poznato je samo da je helikopter zakačio krošnje drveća i eksplodirao u šumi, nedaleko od mjesta gdje je trebao sletjeti.

Esad Ohranović i Ismet Osmanović dobitnici su "Srebrenog štita", a Kemal Hrvo, Selver Sijerčić, Nermin Šenderović i Rasim Mašić odlikovani su ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".