Većina govornika bosanskog jezika čula je navedene lekseme. Prve dvije odnose se na vrste zemnoga gasa odnosno plina. Treća leksema nema nikakve veze s prvim dvjema, osim što u njima dolazi do slučajne fonetske podudarnosti. Istina, propan i butan miješaju se i spajaju pa tvore plin koji se koristi u domaćinstvima.

Polutan je, s druge strane, uglavnom pejorativna i etnolingvistički markirana leksema koja se odnosi na osobu koja je nastala miješanjem odnosno genetskim spajanjem različitih nacionalnih ili etničkih korijena. U Bosni se ona značenjski dominantno odnosi na osobu koja je rođena u tzv. miješanom braku, u kojem roditelji pripadaju različitim etničkim odnosno vjerskim, narodnim i nacionalnim tradicijama, koje su nažalost opterećene vrlo turbulentnim historijskim nanosima.

Iako je riječ o negativno konotiranom značenju utemeljenom i na tvorbenim jezičkim osnovama, ova je riječ zabilježena u bosanskim leksikografskim priručnicima, u kojima se, istina, navodi uglavnom da se radi o onome ko je napola puta u definiranju svoga identiteta, pa se u Rječniku Filozofskog fakulteta iz 2010. navodi da je riječ pejorativna te označava „onaj koji je šta napola, polovično (posebno o ljudima miješane rase, naroda i sl.)“.

U bosanskoj govornoj praksi rasprostranjeno je značenje u kojem je polutan, kako je već spomenuto, osoba koja pripada različitim tradicijama i u kojoj je prisutan „problem“ samoprepoznatljivosti i samoidentifikacije s većinskim dijelom određene grupacije. Riječ može biti sporna, konotacija uglavnom jeste negativna, odnosno pejorativna, ali to ne znači da u takvim i sličnim slučajevima treba zabijati glavu u pijesak i ne govoriti i o ovim važnim identitarnim, kulturalnim i mentalitetskim aspektima jezika.

Upravo je tako u kolokvijalnom idiomu zabilježena čak i jedna pjesma pošalica: „Ljulja nana svoga polutana / pola vlaha, pola muslimana!“

P.S. Ovaj post ne sadrži nikakvu vrstu provokacije, potcjenjivanja, dehumanizacije odnosno diskriminacije, već se naprosto radi o detektiranju jednog jezičkog i kulturološkog fenomena.