Protestni skup sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo održan je ispred zgrade u kojoj je sjedište Kantonalne vlade i za 18. septembar je najavljen generalni štrajk, o čemu će odluka biti objavljena sutra.

Skupu je prisustvovalo više stotina ljudi. Oni su se neprestano oglašavali pištaljkama i drugim zvučnim efektima, a povremeno i povicima negodovali protiv kantonalne vlade. Jedna od poruka na transparentima bila je: "Izliječimo zdravstvo". 

Učesnicima je izražena solidarna podrška kolega iz federalnog strukovnog sindikata.

Protest su organizirali kantonalni Sindikat radnika u zdravstvu, Sindikat doktora medicine i stomatologije te Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara. Osnovni zahtjev Vladi je usklađivanje neto satnice za zdravstvene djelatnike u skladu s rastom troškova života.

Demantovano je da sindikati traže povećanje koeficijenta, što je, po njihovim tvrdnjama, usljed toga što je bio pogrešno informisan, izjavio kantonalni premijer Nihad Uk na prijepodnevnoj pres-konferenciji čiji učesnici su bili još i kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić te direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Muamer Kosovac.

Izet Hočko, predsjednik kantonalnog Sindikata doktora medicine i stomatologije, demantovao je također tvrdnje s navedene pres-konferencije o visini ljekarskih plaća. Naveo je da stvarna plaća ljekara specijaliste iznosi oko 2.700 KM, a onoga bez specijalizacije oko 2.200 KM.

Hočko je protest ocijenio kao borbu zdravstvenih djelatnika ne samo za usklađivanje neto satnice s rastom životnih troškova, već i za bolji i organizovaniji zdravstveni sistem uopšte, jer „urušavanje zdravstvenog sistema znači i urušavanje države“.

Zdravstvo pati od loše organizacije i manjka kadrova budući da mladi ljekari i specijalisti odlaze iz zemlje ne videći perspektivu ovdje, rekli su on i druge sindikalne vođe. S druge strane, akumulirani novac u Zavodu zdravstvenog osiguranja nepotrebno „leži“ a može pokriti troškove nabavke dodatne i neophodne medicinske opreme, čime bi usluge pacijentima bile poboljšane.

Sindikalci mole građane za strpljenje kad dođe do najavljenog generalnog štrajka. Nikome od životno ugroženih pacijenata ni tada neće biti uskraćena ljekarska pomoć, poručili su.

Tokom protesta je članstvu pročitano da im je upućena i podrška kolega iz Mostara i Tuzle, a podršku su im ličnim prisustvom skupu ukazali članovi sindikata iz obrazovnog sektora i državne službe.